Varkenshouderij

Nieuws 1466 x bekeken

Kleinere marges voor varkenshouders VS

Varkenshouders in Amerika zullen in 2016 te maken krijgen met lagere winstmarges, net zoals in 2015 het geval is. Dat voorspelt Chris, econoom aan de universiteit in het Amerikaanse Purdue.

Verwacht wordt dat de varkensvlees productie met 1% zal stijgen. Het grotere aanbod van vlees zal de prijs doen dalen. Dat zal er wel voor zorgen dat via de retail iets meer vlees wordt verkocht, maar onvoldoende om de prijs in de benen te houden.

De econoom verwacht een 4% lagere varkensprijs over heel 2016.

Varkensbedrijven breiden uit

Het grotere aanbod komt tot stand door uitbreidingen van varkensbedrijven en een stijgende productiviteit. Het Amerikaanse bureau voor statistiek (USDA) meldt dat de Amerikaanse zeugenstapel in december 2015 met 1,1% is gestegen ten opzichte van een jaar geleden naar 6 miljoen zeugen.

Biggenproductie neemt toe

Naast een groei van de zeugenstapel is er ook een groei in biggenproductie: in 2015 werden gemiddeld 10,53 biggen per zeug geboren; een groei van 10% ten opzichte van 2008 en 15% ten opzichte van 2005. In 2016 wordt weer een stijging van de biggenproductie verwacht, omdat de problemen met PED grotendeels voorbij zijn.

USDA verwacht in 2016 een groei van de varkensvleesproductie van 1,6% ten opzichte van 2015.

Of registreer je om te kunnen reageren.