Varkenshouderij

Nieuws 4 reacties

Fokkerijorganisatie verhindert uitkomsten biggentest

De geplande bekendmaking van de resultaten van een Duitse biggentest op dinsdagmiddag gaat niet door. Dat meldt opdrachtgever van de test, Wochenblatt Westflalen-Lippe, op zijn website.

Reden voor de afzegging is de dreiging met een rechtszaak door een fokkerijorganisatie wiens dieren zijn beoordeeld in de zogeheten Warentest.

Deze Warentest is gedaan om zeugenhouders handvatten te bieden bij het maken van de juiste eindbeerkeuze, voor de productie van mestbiggen. De test is uitgevoerd door de Landwirtschaftskammer in Noordrijn-Westfalen.

Andere test

Deze test is anders dan de voorgaande, omdat niet is gekeken naar de zeugenkant, maar naar de invloed van de eindbeer op de technische resultaten en karkaseigenschappen van vleesvarkens. Nakomelingen van Piétrainberen van BHZP, PIC, Topigs Norsvin en German Genetic zijn getest door de onderzoekers.

Laatste reacties

 • John*

  laat het maar tot een rechtszaak komen dan.. als de test uniform en goed uitgevoerd is lijkt mij er niets mis mee.

 • farmerbn

  Ik ben geen zeugenhouder maar er zijn volgens mij twee soorten zeugen. Een zeug die veel biggen geeft en een andere die goede dikke biggen geeft. Die zeugenproducent die dreigt met een rechtzaak ,zal wel die eerste soort zeugen maken. Maak maar bekend wie dat is, dan weten we genoeg.

 • pigs

  alles is nog gelijk zo als vroeger
  vlees en reproductie vererven gescheiden van elkaar
  beide goed is dus moeilijk

 • WGeverink

  Ik kan me heel goed voorstellen dat als alle verschillende genetica een one size fitts all of uniform randsoen gevoerd worden de verschillen enorm kunnen zijn. Ik denk daarbij aan mijn eigen vleesvarkens waarbij de voeropname altijd de beperkende factor was. Op een gemiddeld randsoen konden die varkens niks presteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.