Varkenshouderij

Nieuws 3636 x bekeken 2 reactieslaatste update:25 jan 2016

DLV: voerwinsten blijven ondermaats

De door DLV verachte voerwinst in de zeugenhouderij in 2015 bedraagt €371,- exclusief BTW per gemiddeld aanwezige zeug. Daarmee komt de verwachte voerwinst in de zeugenhouderij €227,- lager uit dan in 2014.

Dit is voornamelijk te wijten aan de €9,- lagere biggenprijs in 2015. Voor het eerste half jaar van 2016 voorspelt DLV een voerwinst van €531,- per gemiddeld aanwezige zeug. Deze stijging wordt veroorzaakt door de aantrekkende biggenprijzen. De voerwinst blijft echter fors lager dan de kritieke voerwinst van € 610,- die een gemiddeld bedrijf nodig heeft om aan alle betalingsverplichtingen te voldoen en voldoende te reserveren voor de toekomst.

Lage vleesprijzen

De verwachte voerwinst van de vleesvarkens in 2015 bedraagt €66,- exclusief BTW per gemiddeld aanwezig vleesvarken. Daarmee komt de verwachte voerwinst in de vleesvarkenshouderij €10,- lager uit dan in 2014. De belangrijkste oorzaak van de lagere voerwinst is de ruim 15 cent lagere opbrengstprijs per afgeleverde kilo. Door de lagere biggenprijs wordt het verlies nog enigszins beperkt, zo meldt DLV in zijn persbericht.

Het eerste half jaar van 2016 verwacht DLV voor de vleesvarkenshouderij een voerwinst van €50,- per gemiddeld aanwezig vleesvarken. De stijgende biggenprijs weegt zwaarder dan de aantrekkende vleesprijs. Ook hier blijft de voerwinst fors lager dan de kritieke voerwinst die voor de vleesvarkens €83,- per gemiddeld aanwezig dier bedraagt.

Laatste reacties

  • exvarkensboer1

    Trek allemaal toch lekker de stekker eruit en laat de RABO met de failliete boedel zitten

  • kalkar

    Klopt helemaal, want voerwinst is zeker een euro of 5 lager door de hogere biggenprijs dan normaal wordt opgegeven. Met 25 euro voor de mest hoef je geen winst meer te verwachten. Komt ook nooit meer goed is al vele jaren helaas mijn overtuiging. Vele blijven hopen, maar hoop is slechts het uitstellen van de ( uiteindelijke ) teleurstelling.

Of registreer je om te kunnen reageren.