Varkenshouderij

Nieuws

'2016 jaar van de helderheid' voor varkenshouderij

Kostenverlaging, ketenversterking en het faciliteren van stoppers: dat zijn de speerpunten voor de varkenssector in 2016, zegt vakgroepvoorzitter varkenshouderij Eric Douma van LTO.

Om de drie genoemde punten (kostenverlaging, ketenversterking en het faciliteren van stoppers) draait het in het traject Vitale varkenshouderij, dat de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) momenteel uitvoert.

Vraag komt boven waarom kosten voor varkenshouder zo hoog zijn

Douma wil op korte termijn met tastbaar resultaat komen voor de varkensboeren. "2016 wordt het jaar van de helderheid", stelt hij. Juist op kostengebied komt na enige bestudering de vraag naar boven waarom deze zo hoog zijn als ze zijn, verklaart hij. De keuringskosten van 50 cent per exportbig is daar een voorbeeld van. Door als varkenshouders zelf meer zekerheden te bieden met een nieuwe ketenkwaliteitssysteem dat dit jaar beschikbaar komt, kunnen deze kosten omlaag, is de overtuiging van Douma.

Dierlijke mest op maat voor de bodem

Een ander voorbeeld is mest. In het klimaatakkoord dat eind 2015 in Parijs tot stand kwam wordt veel verwacht van een kringloopeconomie. De tijd dus om te stoppen met het importeren van kunstmest en dierlijke mest op maat te maken voor de bodem. Douma: "Technisch is het geen probleem, nu de politieke wil nog. Mest en keuringskosten vormen samen 9 cent van de kostprijs, per kilo varkensvlees. Dat zet Nederland op achterstand."

Overeenstemming met Economische Zaken bereiken

Het POV-collectief voert de plannen van de belangenbehartiging uit. Douma wil de komende maanden resultaat boeken. "Tijd vermorsen kost ook energie. Er moet nu garen op de klos komen." Douma erkent dat de POV niet zelf over alle plannen gaat, maar bijvoorbeeld overeenstemming moet bereiken met Economische Zaken. Hij wil daarom geen einddata noemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.