Varkenshouderij

Nieuws

Varkenshouders voeren actie in Den Haag

Den Haag - Op het plein voor de Tweede Kamer voeren vanmiddag circa 100 varkenshouders acties om steun te vragen voor de Nederlandse varkenshouderij. In tegenstelling tot de acties in omringende landen is gekozen voor publieksvriendelijke acties.

Er worden onder andere broodjes beenham uitgedeeld aan Kamerleden en consumenten. Het is bovendien de aftrap van de actie '20 cent'. Bezoekers wordt om een symbolische bijdrage van 20 cent gevraagd om de Nederlandse varkenshouderij te steunen. Dit bedrag verwijst naar de hogere kostprijs - van zo'n €0,20 - per kilo varkensvlees, waar de Nederlandse varkenshouder mee te maken heeft door Nederlandse wet- en regelgeving. Politici lieten zich vanmiddag door de regen niet weerhouden om hun gezicht te laten zien tijdens de actie. Onder andere staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken kwam langs voor een broodje beenham.

De Nederlandse Vakbond van Varkenshouders is blij met de morele steun, maar vraagt de staatssecretaris om ook praktische steun te verlenen. Vorige week woensdag schoven vertegenwoordigers uit de varkenssector aan bij Dijksma voor een overleg. Dat liep op niets uit. De varkenshouders vroegen haar onder andere om de keuringskosten te verlagen, om zo de lasten voor de varkenshouderij naar beneden te brengen. Dijksma wees dit toen af. Zij gaf aan dat daar geen geld voor beschikbaar was. Wel zag ze wat in verlaging van de kosten, maar dat zou moeten komen uit efficiëntie vanuit de keten zelf.

Daarop besloten belangenorganisaties NVV en LTO-varkenshouderij gezamenlijk over te gaan tot actie, om aandacht te vragen voor de crisis in de varkenshouderij. Vanmiddag vindt de actie in Den Haag plaats, die behoorlijk wat aandacht heeft opgeleverd. De hashtag #actie20cent, waaronder wordt getwitterd over de acties, was vanmiddag trending topic op Twitter. Volgende week maandag sluiten de varkenshouders zich aan bij de grote manifestatie in Brussel, van boeren uit heel Europa, om daar te pleiten voor een eerlijk speelveld binnen de EU.

Niet alleen Dijksma, maar ook andere politici lieten hun gezicht zien. CDA-kamerlid Jaco Geurts kwam met een toepasselijke biggen-paraplu. De actie gaat vooraf aan een algemeen overleg in de Tweede Kamer, waarbij onder andere gesproken wordt over de situatie in de Nederlandse varkenshouderij en de positie van varkenshouders.

Of registreer je om te kunnen reageren.