Varkenshouderij

Nieuws 5 reacties

Varkens België krijgen op grote schaal antibiotica

Brussel – Belgische varkens krijgen buitensporig veel antibiotica toegediend. Bijna alle varkensbedrijven behandelen gezonde varkens stelselmatig met dergelijke middelen. Dat betekent dat veel pasgeboren biggen al dragen zijn van resistente bacterien zoals E-coli.

Dat blijkt uit een doctoraatsonderzoek van Bénédicte Callens dat ze dinsdag aan de Universiteit van Gent heeft verdedigd. De resultaten van het onderzoek worden uitgebreid belicht in de Belgische media. Daarbij wordt ervan uitgegaan dat die resultaten weliswaar betrekking hebben op 2010, maar dat de situatie sindsdien niet echt veranderd is.

Ook 'kritisch belangrijke antibiotica'

Callens stelt dat Belgische varkens op een op de vijf dagen van hun leven antibiotica krijgen toegediend. Volgens haar onderzoek gebruiken de varkenshouders in België niet alleen veel maar ook vaak 'kritisch belangrijke antibiotica' ofwel middelen die bestemd zijn voor de behandeling van infecties met resistente bacteriën waartegen geen andere antibiotica helpen. Volgens Callens zou dat voor preventie niet mogen gebeuren omdat die middelen juist bestemd zijn voor noodgevallen.

Sector staat onder druk door lage prijzen

''Het is onthutsend hoe antibiotica worden gebruikt in de varkenssector. Maar het zou niet correct zijn om alleen naar de varkenshouders te wijzen. De sector staat onder een enorme druk door de lage prijzen van het vlees. Ook omdat consumenten niet meer ervoor willen betalen. De varkens worden in amper 200 dagen geslacht. Ziekte zou de mesting vertragen of het gewicht bij de slachting verlagen,'' aldus Callens tegenover De Standaard.

Laatste reacties

 • filip bonte

  Nogmaals : dit is een onderzoek van 2010 , enige nuancering is niet misplaatst . sedertdien enorm veel inspanningen geleverd .

 • j.verstraten1

  volgens het artikel is er sindsdien niet veel veranderd filip. Maar bij jou op het bedrijf wel?

 • 1510


  e docteraatstudie... die id pers komt... voor ze is verdedigd???
  wat is de echte bedoeling?

 • piethermus1

  Leuk! Imagoschade. Volkswagen kan er sinds een paar dagen over meepraten. Vorige week stond er nog een bijlage over beeldvorming. Beeldvorming is alles! En daar hoort de werkelijkheid wel bij de beelden te passen.
  Wij boeren zijn ondertussen toch experts m.b.t. imagoschade. Dus we zouden toch beter moeten weten. In Nederland hebben we dat onderhand wel door, terwijl in Belgie en ander vnl. zuidelijk (Latijns, dus maffia-achtige) buitenland men gaat janken, gillen en Calimero-spelen. (Zelf als katholiek, dus uit die latijnse cultuur op de grens van Holland en Brabant, in de klei van West-Brabant, waar katholiek en protestant botste en mixt, snap die cultuurverschillen).

 • alco1

  Ik zou wel eens willen weten hoe die Callens zelf in het leven staat.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.