Varkenshouderij

Nieuws 2 reacties

Topman Franse varkensmarkt stapt op

Plérin – De bestuursvoorzitter van de Franse varkensveiling Marché du Porc Breton Daniel Picart stapt op. Picart gooit de handdoek in de ring nadat de twee grootste inkopers op de veiling, Bigard en Cooperl, al weken lang verstek laten gaan. Door de nieuwe onrust is de veiling van donderdag niet doorgegaan en in principe uitgesteld naar vrijdag.

De twee bedrijven accepteren de door de varkenshouders met de minister van landbouw afgesproken prijs van €1,40 per kilo niet. Door hun afwezigheid blijven telkens duizenden varkens onverkocht, wat de werking van de veiling verder ondermijnd. Bigard heeft vorige week aangekondigd de notering van de MPB, die geldt als Franse referentieprijs, voortaan ook niet meer te hanteren voor zijn eigen prijzen.

Vrees voor toekomst MPB

Maandag had Picart na een bestuursvergadering nog meegedeeld dat de andere spelers 'zich collectief verzetten tegen de houding van Bigard en Cooperl en de MPB gezamenlijk zullen verdedigen'. Toch wordt gevreesd dat er geen toekomst meer is voor de Marché du Porc Breton die al veertig jaar bestaat. Dat zou betekenen dat Franse varkenshouders zelf hun prijzen moeten afspreken en daarvoor geen referentieprijs meer kunnen hanteren.

Laatste reacties

  • robert1

    overgeleverd aan de slachters......

  • geen boer

    de franse arbeidswetgeving staat een competitieve landbouwsector sector (net als allerlei andere sectoren) in de weg, maar daar heeft nooit iemand het over.
    De boeren betalen alle extra arbeidskosten in de verwerkende industrie, en houden daarmee amper zelf het hoofd boven water.
    De minister zou beter daar wat aan (pogen te) doen, in plaats van symbolische 'afspraken' te maken met een veilingmechanisme. Wat dacht ie wel, en wat dacht deze veilingmeester wel. Nondedju!

Of registreer je om te kunnen reageren.