Varkenshouderij

Nieuws 3528 x bekeken 1 reactie

'Toekomst varkenshouderij ligt in ketens'

Wageningen – De varkenshouderij in Nederland heeft alleen toekomst in productieketens. Dat is de mening van Robert Hoste, econoom varkenshouderij van landbouw-economisch Instituut LEI Wageningen UR.

Hoste was één van de inleiders op de ondernemersdag voor varkenshouders van mengvoercooperatie AgruniekRijnvallei. Thema van de studiemiddag is: 'Is er toekomst voor de Nederlandse Varkenshouderij?'

Middenmoter in EU

Qua kostprijs is Nederland een middenmoter in de EU volgens Hoste. Brazilië heeft de laagste kostprijs ter wereld. "We kunnen ons niet meer op kostprijs onderscheiden op wereldniveau", aldus de econoom. Qua concurrentiekracht moet Nederland in de EU Spanje en Denemarken voor zich dulden.

Concurrentiekracht op 5 punten

De concurrentiekracht meet Hoste op vijf onderdelen:

  1. de ondernemer en de onderneming,
  2. de samenwerking met collega's,
  3. de input en invloeden van buitenaf (voer, gezondheid, kapitaal, etc.),
  4. de afzetmogelijkheden,
  5. de maatschappij en consumenten.

Sterke punten van Nederland zijn het management op de bedrijven, de samenwerking met collega's en het delen van informatie met elkaar.

'Zoek het aan de opbrengstkant'

"We kunnen nog wel een beetje sleutelen aan onze kostprijs, maar daar redden we het niet mee", houdt Hoste de aanwezigen voor. "De varkenshouderij moet het zoeken aan de opbrengstkant. Dat kan alleen door samen te werken. Varkenshouders moeten stoppen met mopperen op de slachterij en de vleesindustrie. Het is nu tijd om samen te gaan werken aan een goed palet van producten en dit aan de retailers aan te bieden", zo vat Hoste zijn mening samen.

Eén reactie

  • schoenmakers1

    meneer Hoste weet duidelijk niet wat er speelt

Of registreer je om te kunnen reageren.