Varkenshouderij

Nieuws

Mogelijk snel proef met stalkeuring

Zoetermeer - Koepelorganisatie Vee&Logistiek Nederland schat dat volgende maand de proef met de stalkeuring van start gaat. De varkenssector heeft na de pre-pilot met de stalkeuring een aantal wijzigingen aangebracht in het kwaliteitssysteem. Deze liggen nu ter beoordeling bij de NVWA.

De pre-pilot met vijftig exporten met stalkeuring is afgelopen mei afgerond. Daaruit bleken nog een aantal onvolkomenheden in het kwaliteitssysteem te zitten. Een voorbeeld is de borging. Het was niet zeker dat uitsluitend NVWA-gekeurde dieren op de auto gaan. Ook moet de afleesbaarheid van de GPS-gegevens beter.

Als alle knelpunten uit de wereld zijn, wil de varkens- en veetransportsector een proef starten van een half jaar. De proef begint met een beperkt aantal deelnemers en wordt uitgebreid, mits alles goed verloopt. Als de proef goed verloopt wordt de stalkeuring weer de standaard werkwijze bij varkensexporten, is de insteek van de varkenssector.

Een proef met de bordeskeuring van exportvarkens komt er voorlopig niet. Dat mag niet van 'Brussel' omdat deze vorm van keuren niet aan de Europese regels voldoet. In februari werd een proef met de bordeskeuring na twee weken stilgelegd. In juli is een verzoek om een proef te starten met de bordeskeuring wederom afgewezen.

Of registreer je om te kunnen reageren.