Varkenshouderij

Nieuws 2 reacties

'Kwaliteitsslag nodig om Denen te verslaan'

Doetinchem - Nederland moet een kwaliteitsslag maken om de Denen te verslaan op de Europese biggenmarkt. Dat zegt Dirk Govers van varkenshandel Vaex.

De export van biggen uit Denemarken blijft groeien. In de eerste zes maanden van 2015 exporteerde Denemarken 6,24 miljoen biggen. Dat is 10 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar, blijkt uit cijfers van Danmarks Statistik. Govers ervaart de groeiende Deense biggenexport dagelijks. "Eerst in Duitsland en daarna in Polen ondervinden we concurrentie van Deense biggen. We hebben marktaandeel verloren. Deense biggen zijn gewilder dan Nederlandse", aldus Govers.

Deense biggen zijn uniform

Volgens hem zijn de Deense biggen uniform. "Er is maar een soort genetica en de werkwijze op de bedrijven is vergelijkbaar. Daarnaast doet Denemarken meer op het gebied van monitoring dan Nederland. Nederlandse biggen brengen gemiddeld €5 tot €7 minder op."

Diergezondheid Nederlandse biggen minder

Goede Nederlandse biggen doen qua prijs nauwelijks onder voor Deense, stelt Govers vast. "Op gebied van diergezondheid blijft Nederland achter. Spenen op vier  weken en voldoende biggenplaatsen zijn essentieel om de kwaliteit te verhogen. Daarnaast dient regelmatig monitoring plaats te vinden. Vaccinatieschema's moeten correct worden uitgevoerd en afgestemd zijn op de wensen van de afnemer", volgens Govers.

Laatste reacties

  • holten

    tja als je zoveel zink en koper in het deense biggen voer doet .
    als dat hier mag worden de biggen ook beter en sterker

  • Mtstermors1

    je moet hier op 28 dagen gaan spenen. dan word het wel beter. is veel beter voor de biggen en zeugen

Of registreer je om te kunnen reageren.