VarkensNieuws

Jumbo: we werken aan betere prijzen

Veghel – Jumbo onderschrijft de wens van de varkenshouders om tot meer toegevoegde waarde te komen en betere prijzen. In een gesprek met de actiegroep Eerlijke Prijs Agra heeft de supermarkt aangegeven dat er ‘samen met de rest van de sector’ gewerkt moet worden aan ‘oplossingen op korte en langere termijn’, aldus een verklaring van het bedrijf.

In een ‘constructief gesprek’ erkenden beide partijen het wederzijds belang van de huidige problematiek, aldus Jumbo. Willy Wolfkamp van de actiegroep bevestigt dat Jumbo de intentie heeft uitgesproken om tot betere prijzen te komen voor de varkenshouder. “Ze hebben gezegd dat ze er zeker niet op uit zijn om het vlees uit het buitenland te halen. Dat is een geruststellende gedachte.”

Vierkantsverwaarding

Concreet heeft de supermarkt aangegeven, aldus Wolfkamp, om samen met slachterij Van Rooi Meat te werken aan een concept voor de varkenshouders die aan vleesverwerker leveren. “Met kip hebben ze ook zo’n concept. Als je kijkt wat dat oplevert voor de pluimveehouder dan pakt dat wel goed uit. Alleen zit je bij het varken met de vierkantsverwaarding, dat is ingewikkelder.”

Het is nu aan de varkenshouders die Van Rooi leveren om verder te onderhandelen, aldus Wolfkamp. “Wij willen wel op de hoogte blijven.”

Good Farming Star-project AH

De actiegroep heeft ook overleg gehad met Albert Heijn. Dat betrof een telefonisch onderhoud, aldus Wolfkamp. “Albert Heijn wil het met Vion oplossen via het Good Farming Star-project. Dat vinden we prima, als het maar een eerlijke prijs oplevert. We hebben ze een maand gegeven.”

Niet gerust op Haagse ontwikkelingen

Komende week praat de actiegroep nog met de inkooporganisatie Superunie en gaat er nog een brief uit naar de supermarkt Lidl, waarin de actiegroep ook vraagt om een onderhoud over een eerlijke prijs. Naast de afspraken die de actiegroep probeert te maken met de supermarkten over een eerlijke verdeling van de marge, zijn de varkenshouders niet gerust op de ontwikkelingen in Den Haag.

Beheer
WP Admin