Varkenshouderij

Nieuws

Exportgroei Deense big houdt aan

Kopenhagen - De export van biggen uit Denemarken blijft groeien. In de eerste 6 maanden van 2015 exporteerde Denemarken een recordaantal van 6,24 miljoen varkens tot 50 kilo. Dat zijn ruim 563.000 dieren meer (10 procent) dan in dezelfde periode vorig jaar.

Dat maakt Landbrug & Fodevarer, de Deense sectororganisatie, bekend. De export naar Duitsland steeg met 1,4 procent naar 3,38 miljoen dieren. Denemarkens tweede afnemer, Polen, importeerde 2,22 miljoen dieren (23,3 procent) meer.

Italië neemt fors meer Deense biggen af

Grootste stijger was Italië met 37,1 procent naar 340.000 dieren. De export naar Nederland steeg met 28,9 procent naar 184.000 dieren. De uitvoer naar Rusland liep met 90 procent terug van 4.000 dieren naar 436 dieren in dezelfde periode van 2015.

Nederlandse handel ondervindt meer Deense concurrentie

Dirk Govers van varkenshandel Vaex ervaart de groeiende Deense biggenexport dagelijks. "Eerst in Duitsland en daarna ook in Polen ondervinden we meer concurrentie van Deense biggen. Daar hebben we marktaandeel verloren. Deense biggen zijn gewilder dan Nederlandse bij buitenlandse afnemers," aldus Govers.

Deense biggen uniform

Volgens de handelaar zijn de Deense biggen uniform. "Er is maar 1 soort genetica en de werkwijze op de bedrijven is vergelijkbaar. Daarnaast doet Denemarken meer op het gebied van monitoring dan Nederland. Nederlandse biggen brengen €5 tot €7 minder op."
Goede Nederlandse biggen doen qua prijs nauwelijks onder voor Deense, stelt Govers vast.

Kwaliteitsslag in Nederland nodig

Om de verloren afzet terug te winnen is een kwaliteitsslag nodig, aldus de handelaar. "Op gebied van diergezondheid blijft Nederland achter. Spenen op 4 weken en voldoende biggenplaatsen zijn essentieel om de kwaliteit te verhogen."

Daarnaast dient, zegt Govers, regelmatig monitoring plaats te vinden. Voorts is het van belang dat vaccinatieschema's adequaat worden uitgevoerd en worden afgestemd op de wensen van de afnemer.

Of registreer je om te kunnen reageren.