Varkenshouderij

Nieuws

EU-export varkensvlees stevent af op record

Brussel – De EU-export van varkensvlees stevent af op een record. Dat blijkt uit een analyse van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA).

De verwachting is dat de totale productie van varkensvlees uitkomt op 23 miljoen ton in 2015. Ook in 2007 en 2011 werden dergelijke exportvolumes gehaald.

Productiegroei van 5 procent

In het eerste halfjaar van 2015 zijn meer varkens geslacht dan gedacht, blijkt uit cijfers van Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek. In januari schatte de Europese Commissie de productiegroei op 2,5 procent, maar de uiteindelijke cijfers geven een groei van de vleesproductie aan van 5,2 procent, goed voor 560.000 ton varkensvlees. Ook blijkt dat de groei van het aantal slachtingen met 4,1 procent is gestegen. In totaal zijn in het eerste halfjaar 126,6 miljoen varkens geslacht, dat is een stijging van 4,9 miljoen varkens ten opzichte van het eerste halfjaar van 2014.

Spanje + 7,6 procent

In veel landen steeg de productie meer dan verwacht. In Spanje werden er meer dan 23 miljoen varkens geslacht, een productiestijging van 7,6 procent. In Portugal steeg de productie met 7,3 procent, Duitsland kent een productiestijging met 2,4 procent en Nederland een productiestijging van 3,4 procent.

Gunstig ten opzichte van dollar

Ondanks de boycot van Rusland heeft de EU door een goede positie ten opzichte van de dollar nieuwe markten kunnen aanboren in Azie, met China als grootste groeimarkt. De verwachting is dat de productie in 2016 zal dalen door effectieve maatregelen om de productie te beperken.

Of registreer je om te kunnen reageren.