Varkenshouderij

Nieuws 4760 x bekeken 5 reacties

Demonstratie startsein actie '20 cent'

Den Haag - Enkele tientallen varkenshouders gaan donderdag demonstreren op het Plein voor de Tweede Kamer in Den Haag. De demonstratie is de start van de actie '20 Cent'.

Aan bezoekers en toeschouwers vragen de boeren om de varkenshouderij te steunen met een bijdrage van 20 cent of meer. Dat bedrag verwijst naar het deel van de kostprijs per kilo varkensvlees die de varkenshouders extra kwijt zijn aan Haagse maatregelen. De actie ondersteunt de boodschap aan het adres van de politiek dat de varkenshouders een gelijk speelveld willen en daarmee een lagere kostprijs.

Ingezameld geld naar voedselbank

De actie '20 Cent' loopt tot het eind van het jaar door. Het bedrag dat wordt verzameld wordt begin januari gedoneerd aan de Voedselbanken Nederland. "Wij hebben gekozen voor een goed doel als de Voedselbank, omdat varkenshouders heel

goed weten hoe het is om geen brood op de plank te hebben", zeggen NVV-voorzitter Ingrid Jansen en waarnemend voorzitter Eric Douma van LTO Varkenshouderij.

Publieksvriendelijk karakter acties

De actie in Den Haag krijgt donderdag een publieksvriendelijke karakter. De boeren vragen aandacht voor de crisis in de varkenshouderij. De demonstrerende varkenshouders delen gratis broodjes beenham uit aan het publiek, onder het motto 'als we dan toch niets verdienen, dan geven we het liever gratis weg'.

Pleidooi voor lastenverlichting en kostprijsverlaging

Volgens de organisatie nemen een kleine honderd varkenshouders deel aan de actie. Dat zijn leden van LTO en NVV. Beide bonden roepen de Tweede Kamerleden op om tijdens het debat aanstaande donderdag te pleiten voor lastenverlichting en kostprijsverlaging. Ook leden van de actiegroep 'Eerlijke prijs agra' doen mee. De gemeente Den Haag, die groen licht heeft gegeven voor de actie, gaat uit van zestig demonstrerende varkenshouders.

Laatste reacties

 • groot boerdam

  Publieks vriendelijke actie's,we moeten er met de giertank naartoe!!
  Harde actie dat is er nodig kijk maar eens wat de Fransen doen die komen nu voor de tweede keer!

 • Mozes

  Welke conclusie kunnen we trekken uit het feit dat de Fransen voor de tweede keer harde actie gaan voeren? 
  Conclusie: de eerste keer heeft niets opgeleverd en de tweede keer zal net zoveel opleveren! 

 • paulo1


  je kan beter in het AD een artikel plaatsen, met daarin voorgerekend, hoe je aan dergelijke kosten komt.

  kosten luchtwasser, kosten aanpassingen aan de stal enz..

  je moet begrip kweken, mensen laten begrijpen waar het over gaat. nu zien de mensen alleen maar het dikke huis bij de stallen, bedrijfsgebouwen, luxe auto.

  een burger weet toch niet waar we het over hebben.. daar moet je voor zorgen. dat mensen het snappen.

 • Mozes

  Een deel van de extra kosten zoals luchtwassers zijn in Nederland onvermijdelijk. In andere landen hebben ze vier tot vijf maal minder dieren in verhouding tot de oppervlakte van het land. Alleen daardoor is in andere landen de ammoniakdepositie per ha al vier tot vijf maal lager dan in Nederland. 

 • boerkebrabant

  misschien een idee om geen geld te geven aan de voedselbank, maar gewoon varkensvlees, is er volgens mij genoeg, als ze dat doen krijgen ze van mij de opbrengst van een geslacht varken

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.