Varkenshouderij

Nieuws 7 reacties

COV blij met nieuwe opslagregeling

Brussel – De Centrale Organisatie voor de Vleesindustrie (COV) is blij met de aanstaande particuliere opslagregeling.

Woordvoerder Frans van Dongen, vertegenwoordiger voor de vleessector in Brussel, onderstreept de noodzaak van een PO-regeling voor varkensvlees. De afzet van reuzel en andere vette delen gaat moeizaam sinds het wegvallen van de export naar Rusland door de boycot. "Een PO-regeling voor varkensvlees ontlast de Europese markt op korte termijn. Doel is om het vlees dat in de regeling komt buiten de EU af te zetten."

PO-regeling voor Reuzel

Gezien de ernst van de problematiek in de varkenshouderij roept van Dongen beleidsmakers op om het gros van het budget te besteden aan de PO-regeling voor varkensvlees. De komende PO-regeling voor varkensvlees wordt uitgebreid met reuzel. Eurocommissaris Phil Hogan maakte dit bekend in zijn speech tijdens de Landbouwraad van 15 september. Enkele lidstaten hadden hierom gevraagd. De PO-regeling is onderdeel van het pakket steunmaatregelen van totaal €500 miljoen. Hiervan gaat €420 miljoen naar de lidstaten. De Europese commissie heeft vanwege de moeilijke marktsituatie voor zuivel en varkensvlees nog eens €30 miljoen euro extra toegezegd. Deze €30 miljoen is exclusief bestemd voor promotie van zuivel en varkensvlees. Hiermee is in totaal €110 miljoen euro beschikbaar voor promotiecampagnes, waar ook de particuliere opslag uit wordt betaald. €10 miljoen euro hiervan is bestemd voor de zuivel in de vorm van voedselhulp aan asielzoekers. Het resterende geld gaat naar promotie en twee PO-regelingen. Eén voor melkpoeder en kaas en één voor varkensvlees.

Stabiele marktsituatie

Hogan verwacht met de komende PO-regeling een aantrekkelijke en effectieve steunmaatregel te hebben die zorgt voor een stabiele marktsituatie. In de vorige PO-regeling van maart 2015 is in acht weken tijd 60.000 ton varkensvlees aangemeld. Dit heeft de EU destijds €17 miljoen gekost.

Laatste reacties

 • chila

  De prijs was toen aan het stijgen , nadat de po regeling bekent werd daalde de prijs .
  Gaat dit nu weer gebeuren ??
  Slachterijen willen goedkoop vlees invriezen en duur verkopen .
  Uitstel van executie !!!

 • hetsnuitje

  Inderdaad 2016 is al weer naar de kloten

 • detelg1

  En de voedselprijzen voor de consument zijn weer veilig gesteld. Lekker weinig betalen voor het vlees de komende jaren. Het is werkelijk niet te geloven dat ze wéér met zo'n opslag komen.

 • Wim Toornstra

  Doe dan niets en laat koude sanering zijn gang gaan. Prijs varkens zal wat stijgen maar de biggenprijs nog meer. Komt het vlees weer op de markt donders de hele zooi weer in elkaar. Kom met echte oplossingen (Europees zeugen quotum speenbiggen slachten varkens lichter slachten)

 • kantoor3

  neem met het budget wat bestemd is voor PO, daadwerkelijk vlees uit de markt en vernietig het.
  Het zal uiteraard een kleinere hoeveelheid zijn, maar het is van de markt.
  De onderdelen waarvoor PO is bedoeld zijn toch de goedkopere.
  Dit geeft direct verlichting op de markt en we hebben er daarna over 3 a 6 maanden geen last meer van

 • Jan Brabant

  COV blij, die vangen de euro's uit europa, de boeren leveren goedkoop vlees (18-9-2015 beurs min 4ct.)
  Ik heb al vaker geroepen, al het geld uit Europa naar de melkveehouderij, dan richten ze voor de varkenshouders tenminste geen schade aan. maar ja... de lobby van de vleessector is eensgezind en sterker dan die van de POV.

 • Vhouder

  kantoor3 varkensvlees vernietigen is niet de juiste manier dan lijkt het me beter om minder te produceren.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.