Varkenshouderij

Nieuws 2472 x bekeken 2 reacties

Bigard weigert referentieprijs varkens te betalen

Rennes - De Franse varkensslachterij Bigard gaat voorlopig €1,329 per kilo varkensvlees betalen aan leveranciers. Dat deelde het bedrijf vorige week mee tijdens de veehouderijbeurs Space in Rennes.

Die prijs is 4 cent lager dan de referentieprijs van Marché du Porc Breton van vorige week en 7,1 cent minder dan de streefprijs van €1,40 per kilo die de Franse varkenshouders hebben afgesproken met de Franse minister van landbouw Stéphane le Foll. Voor de varkenshouders is de prijs van Bigard reden om nieuwe acties aan te kondigen.

Bigard neemt niet deel aan MPB

Bigard is met wekelijks 100.000 slachtvarkens een van de grootste van het land. Het vleesbedrijf laat al weken verstek gaan op de Marché du Porc Breton MPB in Plérin, Bretagne, waar twee keer per week de 'officiële' Franse referentieprijs wordt vastgesteld. Tot nu toe hield Bigard zich echter wel aan de in Plérin bereikte notering maar voor de vleesgigant is de maat nu vol. De kans dat Bigard binnen afzienbare tijd terugkeert als grote koper op de varkensveiling MPB lijkt verkeken.

Prijs niet concurrerend met buitenland

Bigard blijft er op hameren dat het met €1,36 per kilo, laat staan met €1,40, niet op kan tegen de internationale concurrentie. Datzelfde geldt voor de andere grote afwezige op MPB, Cooperl Arc Atlantique, notabene een coöperatie van varkenshouders.

''Wij houden nu nog de referentieprijs van MPB aan maar dat kan niet lang meer zo door gaan. We moeten toe naar een economische prijs, niet een die door de politiek is bepaald. Onze concurrenten uit Duitsland, Nederland en Spanje overspoelen de markt met vlees dat met veel lagere kosten geproduceerd wordt,'' zegt Emmanuel Cummaut, directeur van Cooperl.

Nu nog overaanbod varkens

De aankondiging wekt weinig verbazing bij Daniel Picard, voorzitter van het bestuur van MPB. ''Bigard wil dat we uit hun hand eten, we zullen ons verdedigen. Vijf grote vleesbedrijven tonen ons nog steeds hun vertrouwen. Bigard komt met de aankondiging op een voor hen gunstig moment, want er is een groot aanbod aan varkens. Over een paar weken, als de consumptie weer aantrekt, lopen ze het risico dat de varkensboeren hen in de steek laten en ze zonder dieren komen te zitten.''

Varkenshouders hebben aangekondigd de vestigingen van Bigard te blokkeren, maar daar was maandag nog weinig van te merken.

'Systeem stort in'

François Valy, voorzitter van de sectie varkenshouderij bij de boerenbond FRSEA in Bretagne: ''Bigard hanteert een politiek van de verschroeide aarde, zowel bij runderen als bij varkens. Wij zijn bang dat anderen dat voorbeeld nu gaan volgen. Dan stort het hele systeem in elkaar en moet elke varkenshouder zelf met zijn afnemers gaan onderhandelen. We hebben alle begrip voor de problemen waar de vleesbedrijven mee te kampen hebben, maar het prijsverschil met Duitsland is inmiddels al gekrompen tot 10 cent. Dat moet het toch mogelijk maken om op de exportmarkten te vechten, de vraag in China trekt nog steeds aan."

Laatste reacties

  • chila

    100000 varkens keer 90 kilo keer 10 ct = ......... / week

  • John*

    Leuke afspraak maar dan moet die wel voor heel europa ineens gelden. Kijken wat er dan gebeurd.

Of registreer je om te kunnen reageren.