Varkenshouderij

Nieuws 17 reacties

Varkenshouders overleggen over acties

Doetinchem - Varkenshouders komen vrijdagavond bijeen om te praten over acties. Dat zegt varkenshandelaar Jan de Koning. Zijn bedrijf in Lunteren is de plaats van overleg.

De Koning geeft aan dat hij "heel veel" wordt gebeld door varkenshouders die actie willen voeren. "Het is een gekkenhuis. Ze bellen uit het Noorden, Oosten en ook uit Brabant." De varkenshandelaar heeft zelf het vuurtje aangestoken met het versturen van een brief aan zijn klanten, waarin hij peilde of er bereidheid was tot het voeren van actie. De handelaar kan niet langer aanzien dat boeren, zijn klanten, al lange tijd onder kostprijs moeten produceren. "Dit kan zo niet langer. Vertel een burger maar eens dat hij wel naar zijn werk mag gaan, maar dat hij er niets voor krijgt en zelfs geld moet toeleggen."

'Geen slachthuizen platleggen'

Het is niet duidelijk welke acties de varkensboeren in gedachten hebben, aldus De Koning. "Het is erg belangrijk dat we op één lijn komen." De handelaar zelf ziet niets in acties bij Vion, zoals deze week werd gesuggereerd in kringen van boeren, nadat de slachterij de varkensprijs opnieuw verlaagde. "We moeten geen slachthuizen gaan platleggen. Ik ben van mening dat we het hogerop moeten zoeken," aldus De Koning, waarmee hij doelt op staatssecretaris Sharon Dijksma. In zijn brief stelt De Koning dat er iets moet gebeuren aan het stunten met vleesprijzen en de lange betalingstermijnen (negentig dagen) van supermarkten aan slachthuizen, waarvan de rente wordt doorbrekend aan de varkenshouders.

Standpunt NVV snijdt geen hout

Het standpunt van de vakbond NVV om geen acties te voeren zolang er een werkgroep waarin de overheid en de Rabobank participeren, werkt aan een vitaliseringsplan, vindt De Koning geen hout snijden. "Ze zeggen zelf dat het plan geen oplossing biedt voor de korte termijn, het is een plan voor de lange termijn. Voor veel varkenshouders is er geen lange termijn als het zo doorgaat. Het moet nú gebeuren."

Laatste reacties

 • porky01

  Beetje gevaarlijk om aan de keukentafel van een varkenshandelaar een actie voor te bereiden, waar heeft die varkenshandelaar altijd van gegeten dan!!!! Het lijkt me beter dat de varkenshouder dat zelf aan struurt, dat de primaire sector dat ondersteund is een prima zaak.

 • dhvanmeerveld


  Het is in ieder geval iemand die ons met daden steunt en niet alleen met woorden.Gewoon heengaan vrijdag en daar overleggen hoe verder. Er wordt in ieder geval iets in gang gezet door deze handelaar.

 • veenboer6

  Klepkeuring voor export eraf en weer terug naar stalkeuring zou mij al heel veel onodige kosten schelen.
  De huidige situatie is onwerkbaar!!!

 • Wim Boon RMT

  Prima idee nu pas reactie de Nederlandse boer zit al zo lang aan het staartstuk te bijten waar is de coöperatieve gedachte van vroeger gebleven ?
  Als het zo is met 90 dagen betalen aanpakken niet meer leveren lijkt echt nergens op.
  Moet maar een keer hard gezegd worden dit kan zo niet langer, Griekenland , Imtech zal ons ook wel weer geld kosten indirect pff.

 • tuinte1

  Slachthuis plat leggen? Ik zou beginnen bij de KI stations. Sterk verdunnen zodat de pijn gelijk verdeeld wordt over de sector. Plat leggen leidt teveel tot speculaties. Er zijn er gewoon teveel, dan moet je ze ook niet maken! Kan maandag beginnen.

 • John*

  biggen 10 euro, is het probleem zo opgelost. worden ze over een jaartje 100 euro. de sanering versneld en de blijvers (gemiddeld) nergens last van.

 • jan hien


  Veenboer ,ik ben hellemaal eens met jou,ze zitten toch de hele tijd met de mobiel te spelen en kost gewoon een vermogen

 • He porky zoals de waard is ...... de Koning doet en durft de grote handelaren rijden met hun dikke BMW of Mercedes naar tonnies of vion om te slijmen en komen dan bij de boeren om met droge ogen te durven zeggen dat ze er niks aan kunnen doen. Hij doet wat de NVV hoort te doen maar die beginnen op de LTO te lijken

 • knorr888


  Acties???----KOUD  SANERENNN
  De prijs moet een half  jaar nog  verder zakken
  er  zijn ge woonn  veel te veel  varkentjes
  en denk eens aan de  varkens   gehouden door een combinatie  van   voerleverancier  en veehandel die  op contract liggennnn
  het  beste iss
  KOUD   SANERENNNNNN
  een begin is er
  gewoon    schudden aan die  booommmm
  en de klagers    Stoppen graag///    is voor een ieder beter
  behalve  voor de voerlevanciers en de  varkenshandell
  groet
  een gemiddeld  varkens boertje  die zich schaamt  voor de klagende  collega`ss

 • farmer4life1

  Halen ze het vlees of varkens wel uit het buitenland. Doet Jan van drie ook met de kalveren. 

 • glaasje

  John #6 weet niet wat je bent maar als je zeugenhouder bent hoop ik dat jij de eerst
  bent die er aan kapot gaat.

  en wat acties betreft moet gewoon door gaan,maar niet bij slachterijen.
  bij Dijksma voor de deur, of binnen hof of zo.

 • John*

  knorr888 snapt t.. wet van de verzadigde markt.

 • groot boerdam


  knorr888 en John jij snapt het wel?

  Die varkensrechten blijven heus wel,worden alleen voor weinig doorverkocht aan een ander die weer goedkoper produceerd dan jij of ik.

   

   

   

   

 • gertke

  John ga s wat zinnigs doen,ik wordt moe van jou.

 • John*

  het is gewoon de realiteit... er zijn er te veel. t enige wat je je af moet vragen als boer is op t moment dat je moet investeren nog wel wilt investeren en wat de consequenties zijn.

 • Ad7

  ik denk dat John zo reageert zodat hij straks die bedrijven wel wil overnemen , want dan krijgt hij een lagere kostprijs over al zijn biggen. Het is alleen te hopen dat het geen domino word en dat hij zelf ook een keer aan de beurt komt. Niet erg kies ten opzichte van de mensen die er mee te maken hebben!

 • boerkebrabant

  klopt ad, als een collega het niet red omdat ie ver onder de maat presteerd tov de rest, is het niet anders dat hij zijn bedrijf moet be eindigen, maar nu is dat omdat we   gewoon worden uitgemolken door de appies en jumbo,s
  moet je maar eens kijken wat een lieter benzine, een pilsje. een nieuuwe auto of een tv 30 jaar geleden kosten, de prijzen zijn nu verdubbeld, behalve van de landbouw producten, die zijn nagenoeg gelijk gebleven, dat zegt toch genoeg .

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.