VarkensNieuws

Varkenshouders overleggen over acties

Doetinchem – Varkenshouders komen vrijdagavond bijeen om te praten over acties. Dat zegt varkenshandelaar Jan de Koning. Zijn bedrijf in Lunteren is de plaats van overleg.

De Koning geeft aan dat hij “heel veel” wordt gebeld door varkenshouders die actie willen voeren. “Het is een gekkenhuis. Ze bellen uit het Noorden, Oosten en ook uit Brabant.” De varkenshandelaar heeft zelf het vuurtje aangestoken met het versturen van een brief aan zijn klanten, waarin hij peilde of er bereidheid was tot het voeren van actie. De handelaar kan niet langer aanzien dat boeren, zijn klanten, al lange tijd onder kostprijs moeten produceren. “Dit kan zo niet langer. Vertel een burger maar eens dat hij wel naar zijn werk mag gaan, maar dat hij er niets voor krijgt en zelfs geld moet toeleggen.”

‘Geen slachthuizen platleggen’

Het is niet duidelijk welke acties de varkensboeren in gedachten hebben, aldus De Koning. “Het is erg belangrijk dat we op één lijn komen.” De handelaar zelf ziet niets in acties bij Vion, zoals deze week werd gesuggereerd in kringen van boeren, nadat de slachterij de varkensprijs opnieuw verlaagde. “We moeten geen slachthuizen gaan platleggen. Ik ben van mening dat we het hogerop moeten zoeken,” aldus De Koning, waarmee hij doelt op staatssecretaris Sharon Dijksma. In zijn brief stelt De Koning dat er iets moet gebeuren aan het stunten met vleesprijzen en de lange betalingstermijnen (negentig dagen) van supermarkten aan slachthuizen, waarvan de rente wordt doorbrekend aan de varkenshouders.

Standpunt NVV snijdt geen hout

Het standpunt van de vakbond NVV om geen acties te voeren zolang er een werkgroep waarin de overheid en de Rabobank participeren, werkt aan een vitaliseringsplan, vindt De Koning geen hout snijden. “Ze zeggen zelf dat het plan geen oplossing biedt voor de korte termijn, het is een plan voor de lange termijn. Voor veel varkenshouders is er geen lange termijn als het zo doorgaat. Het moet nú gebeuren.”

Beheer
WP Admin