Varkenshouderij

Nieuws 9 reacties

Varkenshouders: geen actie bij Vion

Boxtel - De actiegroep van verontruste varkenshouders gaat geen actie voeren bij Vion. Die conclusie heeft de actiegroep getrokken na een gesprek maandagmiddag met de top van het concern. "We hebben hetzelfde probleem: de portemonnee is ook bij Vion leeg," zegt woordvoerder Willy Wolfkamp van de actiegroep.

Acties bij slachterijen is door de varkenshouders genoemd als pressiemiddel om een meer eerlijke verdeling van de marges in de keten met hogere prijzen af te dwingen. Volgens Wolfkamp is het gesprek met Vion zinvol geweest omdat beide partijen meer inzicht hebben gekregen in elkaars problemen. "Ook Vion heeft zorgen over de lage prijzen, want als dit zo aanhoudt kunnen ze in de problemen komen met de aanvoer."

Meeliften op bagagedrager

Ook de recente verlaging van de varkensprijs in Duitsland met 5 cent door Vion Nord is aan de orde geweest. Vion stelde, aldus Wolfkamp, dat de slachterij met de prijsverlaging heeft meegelift op de bagagedrager van anderen. "En dat had niet had mogen gebeuren, zeiden ze. Dat zegt genoeg." Maar of die uitspraak over het verleden een belofte is voor de toekomst, weet Wolfkamp niet. "Maar als het weer gebeurt dan weten we ze te vinden." Vion geeft geen reactie op het overleg, anders dan dat het 'een constructief gesprek' was.

Politieke partijen aanspreken

De actiegroep gaat nu ook de politieke partijen aanspreken, aldus Wolfkamp. Daarnaast schrijven ze supermarkten en vleesverwerkers aan, met de vraag om tot een eerlijke verdeling van de marges te komen. Als de beantwoording onbevredigend is houden de varkenshouders de mogelijkheid om actie te voeren open.

 

Laatste reacties

 • boerderij1

  Wat een helden op sokken. Eerst met een hoop bombarie het lidmaatschap van de NVV opzeggen, want ze wisten het veel beter.
  Ik hoop dat ze nu weer met beide benen op de grond staan. Jammer dat deze groep weer voor veel verdeeldheid in de sector zorgt.

 • biggen


   ER is maar een weg minder productie -10%   anders word het nooit niks,

 • boerkebrabant

  hadden ze dan verwacht dat vion rijk was, en er morgen een dubbeltje bij komt,
  verdeel en heers, zullen de slachterije denken, maar een geluk, ze moeten nog naar het ministerie en naar de retail, die zullen al wel zitten zweten!

 • porky01

  Wat een kul verhaal. De NVV is al jaren bezig met het beter verdelen van marge's,
  denk je nu werkelijk dat een groep verdeelde varkensboeren daar in een keer hout kunnen zagen!!!! Denk toch logisch na. Sluit me helemaal aan bij boerderij1.

 • schoenmakers1

  er is maar een weg, minder regels, dus minder kosten, dus beter marktpositie

 • Mozes

  @schoenmakers, als je lagere kosten wilt moet je naar oost Europa gaan. 

 • alco1

  Dom Mozes. Hoe kun je nou vertrekken naar het buitenland, als je hier een onverkoopbaar bedrijf hebt.

 • schoenmakers1

  mozes, jij ben dus voorstander van het systeem van de jaren 40-45, bepaalde bevolkingsgroepen moeten maar oprotten, niet goedschiks, dan maar kwaadschiks, ik dacht dat we en een vrij land leefde, maar daar kun jij dus goed mee leven dat bepaalde bevolkingsgroepen totaal gediscrimineerd worden, ik had je hoger ingeschat

 • John*

  meeliften op bagagedrager van anderen, dat klinkt toch wel als kartelvorming..

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.