Varkenshouderij

Nieuws 22 reactieslaatste update:14 aug 2015

Varkenshouderij vraagt Dijksma om hulp

Den Haag - Met een brief aan staatssecretaris Dijksma vragen de verschillende partijen in de varkensketen om steunmaatregelen vanwege zeer de slechte financiële situatie.

De oproep komt van het platform Varkensvleesketen (PVK) bestaande uit NVV, LTO, COV en Nevedi. Oorzaak van de crisissituatie is volgens deze partijen het wegvallen van exportmarkt Rusland en de daarmee gepaard gaande lage prijzen. Daarnaast hebben varkenshouders volgens de belangenbehartigers de laatste jaren geen buffers kunnen opbouwen. Ook zijn er flinke kosten gemaakt vanwege milieu en dierenwelzijnswetgeving.

Zoeken naar ondersteunende maatregelen

Het PVK doet een dringend beroep op de regering om samen met de varkenssector te zoeken naar ondersteunende maatregelen. Zo wordt er gevraagd om de productiekosten in Nederland te reduceren ter versterking van de concurrentiepositie. Ook ziet de varkenssector mogelijkheden om de opbrengst te vergroten door exportbevordering. Als laatste wordt gevraagd om maatregelen om in geval van crisissituaties vraag en aanbod op de EU-markt beter in evenwicht te brengen. Daarbij wordt gedacht aan het lichter slachten van vleesvarkens, minder zeugen in de EU of het tijdelijk vervroegd slachten van varkens. Hoe dat precies vorm moet krijgen moet in Europees verband worden onderzocht.

Bijeenkomst varkenshouders

Naast het uiten van een noodkreet via de brief, komen varkenshouders uit heel het land vrijdagavond bijeen om te praten over acties. Dat zegt varkenshandelaar Jan de Koning. De brief aan de staatssecretaris zal geen invloed hebben op de plannen van de varkenshouders, zegt De Koning. "Het is goed dat de brief is verstuurd, maar dat had al maanden geleden moeten gebeuren."

Laatste reacties

 • Sikker

  En nu komt onze lieve mevrouw Dijksma straks met het lumineuze idee om varkensrechten om te zetten in melkveefosfaatrechten....... Dan kan de melkveehouderij diep in de buidel tasten en hoeft zij zelf dit probleem niet op te lossen.

 • Wim Toornstra


  Ik hoop het Sikker zou een mooie kans kunnen zijn.

 • En

  Ik hoop het niet Toornstra, want de blijvers zijn hier alleen maar slechter mee af.

 • Wim Toornstra


  Waarom??? Nu hebben we ook allemaal niets.

 • 344412

  Oplossingen zullen gezocht moeten worden in het aanbod, lichter slachten met een premie, zonder premie heeft alleen de zeugenhouder wat aan lichter slachten

 • kempen

  Varkensrechten omzetten in melkveefosfaatrechten lijkt mij niet verstandig.
  Er komt meer mest op de markt die moellijk te verwerken is. voor de varkensmest is mestverwerking op de goede weg met veel installaties die nu in aanbouw zijn of al draaien.
  De varkenshouderij heeft de ammoniak problematiek onder controle reducties van 85  %  zijn al vrij normaal.   Lukt het de rundveehouderij ook om deze ammoniak reucties te halen ?
  Voor de opbrenstprijzen van de varkens en biggen helpt een kleinere binnelandse varkens populatie ook niet duidsland bepaald de prijs en nederland volgt.
  Bedrijfsopvolgers in de varkenshouderij krijgen het nog moelijker  dan ze het nu al hebben als de prijzen van rechten omhoog gaan.
  bij een nog kleinere varkensstapel als we nu hebben zal er nog meer pereferie verdwijnen waardoor er minder inovaties en nieuwe ontwikkelingen komen.
  We kunnen nu bijvoorbeeld sterksel al met moeite overeind houden als we dat met nog minder dieren moeten bekostigen  gaan ook dit soort onderzoeksinstellingen in nederland het financieel niet redden.


 • Foxxy

  Melkveehouders,akkerbouwers,tuinders,varkenshouders,

  VEREENIGT U !!!

  7 September Brussel ! 

 • maatje 1904

  Blijf maar dromen Foxxy

 • glaasje

  Geen varkensrechten omzetten, de blijvers kunnen geen hogere kosten meer hebben. Mevr. Dijksma moet wat aan die belachelijke wetjes en regeltjes doen en meer mest op het land. Dan gaan de kosten omlaag 

 • jjjvanmelick

  Hij, die spreekt en schrijft over lichter slachten, heeft dit al meer gedaan... had men al reeds lang op moeten inspringen.
  Waarom... omdat het vlees van vandaag in grote lijnen wordt verkocht door de slagers van de supermarkten welke niet slachten noch snijden kunnen... om, over geuren opsnuiven maar te zwijgen.

  Waar ik mijn goede vlees bij de vakman koop die zich geheel bij zijn vak houdt en er met warme woorden over kan spreken, betaal ik een goede prijs. Ik geniet hiervan.
  Het is bij mij hetzelfde als vroeger, toen ik nog bij mijn ouders kon aanschuiven!

  Maar owee, als je vlees van de supemarkt treft; pan en al kun je weggooien!
  Wat 'n penetrante stank. Laat ze het de wetmaker maar door de strot duwen.

  Nee, met jonger slachten is dit deel van de maaltijd goed verzekerd en de verantwoorde prijs voor GOEDE WAAR weer terug, naar ik verwachten mag.


 • yep

  ik denk ook dat we er niets mee opschieten om varkensrechten om te zetten in fosfaatrechten, voor de stoppers leuk, maar de varkenssector wordt er inderdaad alleen maar slechter van, er komt nog meer rundermest op de markt wat de varkensmest verdringt, veel meer ammoniak, methaan e.d. De rundermest zal ook 18 euro gaan kosten.
  Blijvers in de varkenshouderij moeten nog meer betalen voor 'gebakken lucht' in de vorm van rechten. Dit geld moet geïnvesteerd worden in mestverwerking en afzet van de producten uit de mestverwerking en niet in (te) dure rechten.

 • KGB

  Sluit me volledig bij het verhaal van Kempen aan.

 • Wim Toornstra


  Wat een krampachtige reacties allemaal. De sector verkeerd in een deplorabele staat,vooral financieel. Veel varkenshouders hebben de lol in het ondernemen totaal verloren.

  Wat is er dan mooier om een sociale escape te bieden via het omzetten van varkensrechten. Voor de blijvers zal het echt niet uitmaken of we in NL 11 miljoen varkens hebben of 13. Nog stront zat voor die geroemde fabrieken en als de prijzen zo blijven zitten de rechten zo weer op 50 euro.

   

 • Sjakkie


  een oplossing zonder nadelen bestaat niet. Maar een deel omzetten lijkt me per saldo voordelig. De melkveehouders betalen, en, ze krijgen ook een nadeel. De vraag naar ruwvoer zal stijgen, met hogere prijzen als gevolg.

  Als de omzetting ook een fonds vult voor mestverwerking heeft de varkenssektor ook een voordeel

 • farmer4life1

  Varkenshouders beweren van hoog naar laag dat het allemaal marktwerking is. Nu toch een brief naar Dijksma over hulp in export en in gunstige regelgeving. Marktwerking is voor voedselproducenten dodelijk. 

  Universele rechten voor elk dier. Niet alleen van de varkenshouderij, maar ook van kippen, konijnen, eenden. Geiten, nertsen en kalveren. 

  Anders wordt het voor elke sector te duur. 

 • John*

  het is ook allemaal marktwerking.. we zijn alleen een gruwelijk trage sector met het in balans brengen van vraag en aanbod omdat het productieproces een jaar duurt. snel bij of terug schakelen zit er niet in. slachtgewichten koppelen aan biggenprijzen (gelijke bigkosten per kg geslacht gewicht) zal de markt veel eerder in balans brengen. en als de afnemers dan beginnen te piepen dat t niet meer in  bakje past moeten ze maar goed gaan betalen.

 • johanvm


  de gebruikersnormen per ha moeten teneerste omhoog

  er wordt meer onttrokken dan erop mag worden gebracht

   

  laat de melkveehouders maar varkensrechten opkopen

  er is een groot overschot aan biggen/vlees

  er zijn vele die willen stoppen

   

  lagere slachtgewichten lijdt in het begin nog tot meer aanbod

  biggen opkopen voor de slacht zal meer effect hebben op korte termijn

   

  varkensrechten opkopen door de overheid/eu zal op langere termijn meer perspectief hebben

   

  als er niets gebeurt zal het leiden tot alleen maar stopper

  of blijvers die jaren moeten werken om de opgelopen schulden die door deze crises zijn ontstaan terug te verdienen

 • leftturn

  rechten opkopen leidt alleen tot minder vleesvarkens en niet minder zeugen. dit zal de biggenprijs dus niet helpen. een vleesvarkenshouder kan max 350 euro per recht lenen en de fokker ruim het dubbele, dus om van de bank af te kopen is de vleesvarkenshouder sneller bereid om rechten te verkopen.
  als we rechten gaan inruilen helpen we dus alleen de groep met vleesvarkensstallen in de stoppersregeling en iets daarbuiten. mooi voor hun, maar daar heeft de sector als geheel niets aan, de fokkerij nog het minst.

  een individuele varkenshouder is in wezen een vrije markt denker, totdat het water boven de lippen komt. dan is lange termijn logischerwijs niet meer van belang. bedenk wel dat alle vormen van hulp vaak zelf dubbel of driedubbel betaald worden.
  zie de PO regeling van afgelopen lente. mooi dat de franse minister stemmen nodig had, maar we hebben al de hele zomer last van het vlees in de koelhuizen. deze regeling kost ons het tienvoudige van wat deze de EU kostte, en dat wat er aan verdient zit gaat naar de handel/koelhuizen. wat hebben we dan hier aan??
  de markt doet zijn werk, alleen gaat het wel erg traag.

 • Gerard Groot Koerkamp

  Kempen helemaal gelijk

 • varkenshaasje

  geen zorgen er komt geen hulp,dit past helemaal in het plan gewoon keihard saneren.
  en er zit altijd wel vlees in de koelhuizen wat de markt verziekt heb de laatste 20 jaar niet anders gehoord dat geleuter van de slachtwereld om de prijs te drukken.
  sanering is al sinds de varkenspest aan de gang en zal nu misschien in de finale komen.

 • Barneveldsei

  De enige die lacht is Dijksma 21% btw stroomt met miljoenen naar de staatskas. Waarom gaan we niet krimpen. Een tekort lijd tot hogere prijs voor onze producten. In 2003 ben ik al gestopt met vlees varkens, en houdt nu alleen pluimvee. Als het ook hier nog een paar jaar slecht gaat moet ik wel stoppen. Ook bij de pluimvee is de rek er uit. 

 • farmer4life1

  6% zeker?

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.