VarkensNieuws

Varkenshouderij vraagt Dijksma om hulp

Den Haag – Met een brief aan staatssecretaris Dijksma vragen de verschillende partijen in de varkensketen om steunmaatregelen vanwege zeer de slechte financiële situatie.

De oproep komt van het platform Varkensvleesketen (PVK) bestaande uit NVV, LTO, COV en Nevedi. Oorzaak van de crisissituatie is volgens deze partijen het wegvallen van exportmarkt Rusland en de daarmee gepaard gaande lage prijzen. Daarnaast hebben varkenshouders volgens de belangenbehartigers de laatste jaren geen buffers kunnen opbouwen. Ook zijn er flinke kosten gemaakt vanwege milieu en dierenwelzijnswetgeving.

Zoeken naar ondersteunende maatregelen

Het PVK doet een dringend beroep op de regering om samen met de varkenssector te zoeken naar ondersteunende maatregelen. Zo wordt er gevraagd om de productiekosten in Nederland te reduceren ter versterking van de concurrentiepositie. Ook ziet de varkenssector mogelijkheden om de opbrengst te vergroten door exportbevordering. Als laatste wordt gevraagd om maatregelen om in geval van crisissituaties vraag en aanbod op de EU-markt beter in evenwicht te brengen. Daarbij wordt gedacht aan het lichter slachten van vleesvarkens, minder zeugen in de EU of het tijdelijk vervroegd slachten van varkens. Hoe dat precies vorm moet krijgen moet in Europees verband worden onderzocht.

Bijeenkomst varkenshouders

Naast het uiten van een noodkreet via de brief, komen varkenshouders uit heel het land vrijdagavond bijeen om te praten over acties. Dat zegt varkenshandelaar Jan de Koning. De brief aan de staatssecretaris zal geen invloed hebben op de plannen van de varkenshouders, zegt De Koning. “Het is goed dat de brief is verstuurd, maar dat had al maanden geleden moeten gebeuren.”

Beheer
WP Admin