Varkenshouderij

Nieuws laatste update:7 aug 2015

Tyson dankt sterke winstgroei aan kippen

Springdale - Het Amerikaanse vleesconcern Tyson Foods meldt een sterke stijging van de bedrijfswinst met 40 procent, vooral door toedoen van een sterk presterende divisies kippen en geprepareerde maaltijden. In het rund- en varkensvlees realiseert het voedingsconcern uit Arkansas mindere prestaties.

De omzet steeg in het derde kwartaal van het fiscale jaar 2015 met vier procent naar $10,1 miljard (€9,21 miljard). Het bedrijfsresultaat steeg naar $568 miljoen (€518 miljoen). Topman Donnie Smith prees zich bij de presentatie van de kwartaalcijfers gelukkig met de structuur van zijn onderneming met meerdere divisies.

In de kippendivisie heeft het bedrijf de wind mee. Het bedrijf noteerde een operationele marge van 11,4 procent voor pluimvee, ruim hoger dan Tyson realiseerde voor zijn hele onderneming (5,6 procent). De vraag naar kipproducten nam toe en de voerkosten daalden.

Varkensvlees loopt minder

De verkoop van varkensvlees verloopt minder. Het bedrijf verdiende minder door kleinere marges op de binnenlandse markt (veel aanbod) en lagere export. In het rundvlees worden de resultaten met name negatief beïnvloed door verstoringen op de exportmarkt.

De goede bedrijfsprestaties ten spijt voorziet Tyson niet de verwachte winst per aandeel te kunnen uitbetalen en stelt deze naar beneden bij.

Hoger kostenniveau voor boeren

Voor 2016 verwacht Tyson dat de binnenlandse vleesproductie (kip, rundvlees, varkensvlees en kalkoen) toeneemt met gemiddeld 3 procent. Tegelijk gaat het concern er vanuit dat de graanvoorraden afnemen, wat tot een hoger kostenniveau leidt voor vee- en varkensboeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.