Varkenshouderij

Nieuws

Spaanse varkenssector eist EU-onderzoek

Valencia – Varkenshouders in Spanje willen dat de Europese Unie een onderzoek instelt naar de export van 'goedkoop' Duits varkensvlees naar andere landen van de Europese Unie. Dat meldt Agra Europe.

De Spaanse boerenorganisatie AVA-Asaja geeft aan dat de export van het vele en goedkope Duitse vlees de reden is voor de financiële problemen van de varkenshouderij in Spanje. Naast Spanje heeft ook Frankrijk te maken met goedkope import van vlees, vandaar ook de vele acties in Frankrijk.

Duitsland heeft veel invloed op prijs varkensvlees

Duitsland is de grootste producent van varkensvlees en heeft grote invloed op de prijsontwikkelingen van varkensvlees. Door de Russische boycot moeten de Duitse producenten het vlees kwijt op de EU-markt, aldus de voorzitter van AVA-Asaja, Cristóbal Aguado, die aangeeft dat de situatie erg penibel is in Spanje en in Frankrijk.

De prijzen van het Duitse varkensvlees ligt ver onder de kostprijs van de Spaanse varkenshouder en verstoort de lokale markt.

Problemen nog groter na zomer

De problemen zullen na de zomer alleen nog maar versterkt worden, doordat het einde van het vakantieseizoen in zicht komt dat samenhangt met een dalende lokale vraag. AVA-Asaja heeft een inschatting gemaakt dat de Russische boycot tot zover de veehouderijsector in de regio Valencia €8 miljoen heeft gekost.

Of registreer je om te kunnen reageren.