Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

Rosenthal: versterk exportpositie varkenssector

Den Haag - Wil de varkenshouderij op lange termijn weer vitaal worden, dan is een goede exportpositie cruciaal. Dat zegt Uri Rosenthal, voorzitter van de regiegroep die met een vitaliseringsplan voor de varkenshouderij komt.

De denktank brengt begin september een eerste aanzet uit. In de maanden daarna moeten aanbevelingen en maatregelen worden geïmplementeerd, aldus Rosenthal.

Vitalisering op basis van analyse varkenssector

De regiegroep, waarin de sector, het ministerie van Economische Zaken en de Rabobank zitting hebben, praten over vitalisering op basis van een analyse die het adviesbureau Twijnstra & Gudde nu maakt van de sector.

Varkenshouder heeft zwakke positie in keten

Rosenthal is bezig met zijn eigen oriëntatie op de sector. Hij bezoekt daarvoor varkenshouders, slachterijen en ander schakels in de keten. Zijn eerste observaties: supermarkten hebben een enorme marktmacht, de varkenshouders hebben een relatieve zwakke positie in de keten. De oud-minister van Buitenlandse Zaken is verder onder de indruk van de wijze waarop de sector aan allerlei vereisten voldoet. "Dat is echt bewonderenswaardig."

Versterken exportpositie 'zonneklaar'

Aan oplossingsrichtingen waagt Rosenthal zich nog niet. Wel is het voor hem 'zonneklaar' dat de sector zijn exportpositie moet versterken, waarbij de varkenshouderij met het 'Holland Varken' nieuwe deelgebieden op de wereldmarkt moet veroveren. "Als je met die vierkantsverwaarding serieus omspringt, dan valt er meer rendement uit te halen."

Ketenintegratie lukt in Spanje wel

Verder verwijst de regiegroepvoorzitter voor de versterking van de keten naar Spanje, waar de ketenintegratie volgens hem met vaste prijsafspraken wel van de grond komt.

Lees komende week het interview met Uri Rosenthal in weekblad Boerderij nr. 49

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.