Varkenshouderij

Nieuws 3088 x bekeken 1 reactie

Raad van State: CBS-cijfers geen referentie voor bepalen dieraantallen

Den Haag - CBS-cijfers zijn niet de referentie als het gaat om het bepalen van het aantal varkens in een gemeente. Dat werd vandaag duidelijk bij een uitspraak van de Raad van State.

Er waren door meerdere partijen bezwaren ingediend tegen het bestemmingsplan Buitengebied van de gemeente Veghel. Volgens een van de bezwaarmakers was de gemeente Veghel onzorgvuldig geweest bij de totstandkoming van het milieueffectrapport. Als argument wordt aangevoerd dat de gemeente is uitgegaan van onjuiste dieraantallen, ten onrechte zouden cijfers van het CBS over 2011 zijn gebruikt, omdat het aantal varkens in Veghel over 2012 onjuist zou zijn.

Onverklaarbaar grote verschillen

De raad stelt zich wat betreft de cijfers van het CBS op het standpunt dat de cijfers over 2011 vergeleken met 2012/2013 onverklaarbare grote verschillen tonen. Uit nader onderzoek bleek dat deze verschillen voortkomen uit het feit dat het CBS uitgaat van het registratieadres van een bedrijf. Dit hoeft echter niet het adres te zijn waarop ook daadwerkelijk de varkens worden gehouden, aldus de RvS. In 2012 is volgens de Raad blijkbaar het registratieadres van een bedrijf met een groot aantal varkens naar de gemeente Veghel verplaatst.

Dieraantallen gekoppeld aan locatie varkenshouderij

Om een representatief beeld van het aantal varkens te krijgen is volgens de RvS het zogenoemde GIAB-plus systeem als referentie beter. In dit systeem worden de dieraantallen gekoppeld aan de locatie waar ze daadwerkelijk gehouden worden. Volgens GIAB-plus is het aantal aanwezige varkens in de gemeente Veghel flink lager dan het aantal waarvoor een vergunning is afgegeven. Kortom, geen reden om het nieuwe bestemmingsplan te vernietigen.

Eén reactie

  • w v gemert


    Veghel, te veel inwoners die niets beters te doen hebben dan maatschappelijke kosten veroorzaken en dat geld kan dan niet aan nuttige zaken  worden besteed zoals b.v.bejaarde ondersteuning of iets dergelijks.

Of registreer je om te kunnen reageren.