Varkenshouderij

Nieuws 15 reactieslaatste update:31 aug 2015

Geen snelle hulp van Dijksma voor varkenssector

Den Haag – Het overleg tussen vertegenwoordigers van de varkenssector en Staatssecretaris Dijksma van EZ heeft geen concreet resultaat opgeleverd.

Voor de korte termijn komt er bijvoorbeeld geen verlaging van keuringskosten waar LTO en NVV om hebben gevraagd. LTO en NVV gaan nu eerst in overleg met de leden bekijken of er wel of geen acties komen. Dijksma wil wel dat er meer vaart wordt gemaakt met de zogenoemde vitalisering van de varkenshouderij. Volgens Dijksma kunnen er echter geen concessies worden gaan gedaan aan de eisen op het gebied van duurzaamheid zoals milieu, dierenwelzijn en voedselveiligheid. "Die duurzaamheid is juist onontbeerlijk voor de afzet op lange termijn", aldus Dijksma.

Volgens Eric Douma van LTO Varkenshouderij en Ingrid Janssen van de NVV was er sprake van een 'pittig gesprek'. Volgens Douma zit er in de Nederlandse varkensprijs circa 20 cent per kilo aan milieu-investeringen en 'dan wil je ook marge terugzien'. "Er zal iets moeten gebeuren, het water staat ons aan de lippen en zo is het."

Geen geld voor lagere kosten

Bij het overleg waren vertegenwoordigers van LTO Varkenshouderij, de Nederlandse Vakbond Varkenshouderij NVV, de Centrale organisatie voor de vleessector (COV) en Diervoederproducenten organisatie Nevedi. Deze vier schreven onlangs een brandbrief aan het ministerie over de nood in de varkenshouderij. Verder was ook Henk Bleker aanwezig namens Vee&Logistiek Nederland en Liesbeth Vlastuin als vertegenwoordiger van de 'Actiegroep eerlijke prijs agra'.

Een van de actiepunten in de brandbrief van de eerste vier organisaties is verlaging van de keuringskosten. Maar vanuit EZ hoeven de boeren op korte termijn geen kostenverlaging te verwachten. Daar is geen geld voor volgens Dijksma. Ze gaat wel kijken naar verlaging van de kosten, maar dat moet dan wel uit meer efficiency komen vanuit de keten zelf.  Op belangrijke markten zoals Duitsland is er steeds meer aandacht voor duurzaamheid en daarbij speelt herkomst van een product een steeds grotere rol. "Duitsers kiezen voor regionale producten omdat ze dat zien als teken van kwaliteit. Op die behoefte aan geborgde kwaliteit moet je inspelen", aldus Dijksma.

Export bevorderen

Dijksma kondigde aan dat er een speciale attaché komt om de export van varkensvlees vanuit Nederland te vergroten. Vanuit EZ komt er meer aandacht voor het bevorderen van export buiten de EU en het komt ook op de agenda tijdens het bezoek van Dijksma aan China later dit jaar. Maar de staatssecretaris wond er na afloop van het gesprek op het ministerie geen doekjes om dat de voortdurende 'race naar de bottom' niet door kan gaan. "Meer produceren voor een lagere prijs is echt een doodlopende weg."

De toekomst zit volgens Dijksma juist in minder varkens produceren voor een betere prijs en ze  noemde daarbij als voorbeeld het Limburgse Livar-varken. Volgens Dijksma is er teveel varkensvlees voor de huidige afzetmarkten en dat is extra duidelijk geworden door het wegvallen van de Russisch afzetmarkt. "De overheid kan dergelijke risico's niet overnemen", aldus de staatssecretaris. Een structurele aanpak van de varkenshouderij moet daarom versneld uitgewerkt worden.

Overleggen met leden

Jansen en Douma benadrukken dat in het vitaleringsplan, waarin de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) sinds enkele maanden samenwerkt met het ministerie van Economische Zaken en Rabobank, serieus gekeken wordt naar het reguleren van het aanbod. "Dat is lange termijn, waarmee we sowieso doorgaan. Dat neemt niet weg dat er op korte termijn oplossingen moeten komen voor onze varkenshouders. En daar heeft Dijksma geen toezeggingen over gedaan", aldus Jansen. "We gaan nu overleggen met onze leden wat onze volgende stap zal zijn." Volgens Jansen is het de bedoeling dat daar deze week al duidelijkheid over komt.
Over twee weken is er opnieuw overleg gepland tussen Dijksma en de organisaties uit de varkenshouderij.

Laatste reacties

 • maatje 1904

  Stop EERST maar eens met bouwen..

 • John*

  of de stoppersregeling beeeindigen... bedrijven die niet meer investeren zitten nu de bedrijven die wel geinvesteerd hebben in de weg...

 • aj.staal1

  Wat een onzin Jonh diegene die steets maar bijbouwen zijn juist diegene die alles naar de kloten helpen

 • Probe

  Varkensrechten uitwisselen met rundveesector en zo 30% warm saneren. Goed voor de stoppers en goed voor de blijvers. Komen er minder varkens waar Dijksma op doelde. Dit is kwestie van tussen de regels door lezen. Hiermee kan ze ook 2e kamer achter zich krijgen in september. 

 • tonny60

  Het wegvallen van de russische markt is voornamelijk een gevolg van politieke keuzes die door Nederland en de EU gemaakt zijn en de gevolgen zijn ondermenersrisico................

 • Schraar

  Ze zijn op de goede weg, de enigste oplossing is het reguleren van het aanbod, niet op de lange termijn, maar op de korte termijn.
  Of met oogkleppen op blijven geloven in marktwerking en de varkenscycles. Dan moet je vooral niets doen en wachten tot er echt een hoop bedrijven naar de kloten zijn. 

 • mr X

  Sector moet dit probleem zelf maar oplossen. dus minder varkens.

 • leftturn

  zolang er mensen zijn die denken de prijs te kunnen regelen door het aanbod in 
  nl te gaan sturen, is de sector nog ver van huis.
  geen valse verwachtingen scheppen, de markt stuurt.
  wel lastig communiceren met een achterban die graag droomt.

 • John*

  varkens worden niks duurder als er in nederland 30% wegvalt. duitsland maakt de prijs en de rest volgt.

 • glaasje

  De overheid kan zeker wel wat doen, belachelijke overheidskosten zoals keuringen en mestbeleid en milieu eisen aanpassen en er wordt al heel wat geld bespaard ten goede van de boeren. Duitsland bepaald de prijs, maar Dijksma kan zeker wat doen aan haar dure onwerkbare wetjes en regeltjes, die in nederland veel strenger en duurder zijn dan in europa.  Er is geld genoeg in den haag er kunnen miljarden naar het buitenland maar voor de eigen bevolking willen ze niets meer doen (landbouw en zorg)                                                                                                                 

 • glaasje

  Geen varkensrechten uitwisselen met de rundveesector dit lost niets op

 • fietskip

  juist @ 9 en 10, dat is het grootste probleem. minder produceren word direct opgevangen door het buitenland. Je moet niet altijd het braafste jongetje van de klas willen zijn.

 • Wim Toornstra

  Zie het omwisselen van varkensrechten voor fosfaat rechten als een sociale escape. Zijn veel boeren die geen kant meer uit kunnen. Voor de varkensprijs en de omvang van de varkensstapel zal het niet veel uitmaken. 

 • ed12345


  Dijksma 's zeggen bij de duitsers lukt het om reginaal te koppelen aan voor het publiek gedachte kwaliteit ,gaat daar wel .De duitser zal duits kopen als dat kan de nederlander zal het goedkoopst kopen als dat kan at verander je niet zomaar

 • sprinkler

  Ik lees: 'goede vraag zet uienmarkt roze bril op'  en 'lage oogstverwachting stuwt aardappelprijzen omhoog'.

  Hoe kan het nou dat de varkens/biggen prijzen structureel zo slecht zijn?????

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.