Varkenshouderij

Nieuws 1165 x bekeken

Franse varkensprijs blijft gelijk

Plérin – Op de Franse varkensmarkt Marché du Porc Breton lag de gemiddelde prijs donderdag met €1,389 per kilo op precies hetzelfde niveau als tijdens de vorige veiling van dinsdag. Van de aangeboden 50.000 varkens bleven er echter opnieuw 16.000 onverkocht.

Twee grote inkopers, Bigard en Cooperl, lieten opnieuw verstek gaan omdat ze de gestelde prijs te hoog vinden. Landbouwminister Stéphane le Foll kon hen er eerder deze week niet van overtuigen weer aan de veiling mee te doen. Wel hebben beide bedrijven toegezegd de normale aantallen varkens in te kopen.

Varkenshouders naar hoofdkwartier Cooperl

Voor de zitting van donderdag waren rond de 150 varkenshouders naar het centrum van Plérin getrokken. Later ging een delegatie op weg naar Lamballe waar het hoofdkwartier van coöperatie Cooperl is gevestigd. Bestuursvoorzitter Patrice Drillet toonde zich direct bereid met zo'n veertig varkenshouders te praten en hen de standpunten van Cooperl uiteen te zetten.

'Pas terug naar veiling zonder afgesproken prijs'

Eerder stelde de coöperatie in een brief aan le Foll dat het gezien de internationale concurrentie op de exportmarkten niet €1,40 per kilo, het door de minister met de varkenshouders afgesproken prijsdoel, kan betalen. Beide vleesbedrijven keren pas terug naar de veiling als daar weer gewoon vrij gehandeld kan worden, zonder minimum- of interventieprijs die met de overheid is afgesproken.

Of registreer je om te kunnen reageren.