Varkenshouderij

Nieuws 3 reacties

'Focus op versterken export China en Rusland'

Doetinchem - Staatssecretaris Sharon Dijksma moet in haar bijdrage om de varkenshouderij uit de crisis te halen, vooral haar aandacht richten op de versterking van de exportpositie naar China en Rusland.

Op korte termijn biedt uitbreiding (China) en herstel (Rusland) van de export naar beide landen de sector het meeste voordeel, zegt Frans van Dongen, lobbyist van de COV, de Centrale Organisatie voor de Vleessector.

Toestemming kan leiden tot prijsherstel

De export naar China neemt sterk toe. In de eerste zes maanden van dit jaar voerde de Europese Unie 30 procent meer varkensvlees uit naar het Aziatische land, dat kampt met een sterk dalende productie en hoge varkensprijzen. Ook Nederlandse slachterijen en exporteurs zetten meer af, zegt Van Dongen. Maar die export kan fors toenemen als meer Nederlandse bedrijven toestemming krijgen om naar China te exporteren en Nederland ook delen als magen mag uitvoeren, voegt hij er aan toe. "Als Nederland die toestemming ook krijgt, dan kunnen we meer volume afzetten in China en dat zou op korte termijn een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het prijsherstel. Dit is het laaghangende fruit." Daarom moet alle inspanningen er op gericht zijn om de reis die Dijksma in oktober naar China maakt te laten uitmonden in een aantal export verruimende overeenkomsten, aldus Van Dongen.

Export naar Rusland op gang brengen

Daarnaast moet in Europees verband geijverd worden om de export van Rusland weer op gang te brengen. Het embargo van de Russen geldt lang niet voor alle varkensproducten, toch worden deze producten geweigerd vanwege de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Polen, Estland, Letland en Litouwen. Het overleg daarover zit vast. De Belgische minister van landbouw komt met een voorstel voor de landbouwberaad op 7 september om de gesprekken te hervatten, aldus Van Dongen.

Laatste reacties

 • tonny60

  Overal dezelfde welzijnseisen en aanbodregulering zou een goede optie zijn in europees verband

 • agratax2

  Laten we ons wel realiseren dat Rusland een stevige devaluatie achter de rug heeft en dat zal de vleesprijs voor import geen goed doen. Willen we de varkens uit het slob halen, dan zal er een stevige prijs verbetering moeten optreden. of die prijsverbetering via import van Rusland mogelijk si vraag ik me af bij de afgelopen inflatie van de Russische Roebel en de afnemende gas en olie export bedragen van de Russen. Laten we als landbouw niet denken dat de dalende energie prijzen op de wereld markt niets te maken hebben met de prijs voor eten bij energie afhankelijke economieen. Willen we de varkenshouderij sterk maken, zullen we bereid moeten zijn om Europees het aanbod naar beneden bij te stellen. Laten we in vredesnaam niet op de knieen gaan voor Poetin zijn buitenlandse politiek of de oplossing van de kwestie MH17 om zo de varkens export naar Moskou weer op gang te krijgen. Moskou is bezig zijn productie te verhogen om self supporting te worden en dat betkent dat we onze 'vrijheid' op het spel zetten om de varkensvlees problemen voor enkele jaren op te lossen en daarna met een vlees probleem en een politiek probleem achter te blijven.

 • piethermus1

  Eens met Agratax. Bovendien was die boycot door de Russen ingesteld het afgelopen jaar niet op zichzelf staand, omdat de Russen de jaaren daarvoor ook soms ook puur uit machtswellustige willekeur de grenzen voor dan weer dit product en dan weer dat product dichtgooiden  uit dan weer dit land en dan weer dat land. Dus het belemmeren van de handel hoorde al tot het instrumentarium van de Russische politiek.
  Maar je hebt altijd boeren die voor elke fooi overstag gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.