Varkenshouderij

Nieuws 7902 x bekeken 16 reacties

Acties van varkenshouders op stapel

Doetinchem - Varkenshouders sluiten harde acties bij Vion niet uit als de daling van de varkensprijs van het Duitse Vion Nord van afgelopen week niet ongedaan gemaakt wordt. Dit schrijven individuele varkenshouders in een brief aan de directie van het vleesbedrijf.

In de brief laten de varkenshouders in Noord- en Oost-Nederland en op de Veluwe hun ongenoegen blijken over de lage prijzen.

Meerdere varkenshouders, waaronder Willy Wolfkamp, oud-voorman van varkenshoudersvakbond NVV Salland, grepen de prijsverlaging aan om een brandbrief te sturen naar Vion Nord. Ze vragen de prijsverlaging van vorige week op te heffen voor vrijdag, anders dreigen er acties.

Boos over extra marge slachterijen

De varkenshouders zijn boos over de extra marge die de slachterijen door de prijsverlaging hebben. Zo'n dertig varkenshouders van de Veluwe gaan zich verenigen om binnenkort actie te voeren. Ook bij een groep varkenshouders in Noord-Nederland en in de Achterhoek zijn acties op gestart, aldus Wolfkamp.

Ook Vion Nederland verlaagt de varkensprijs. Lees de marktanalyse over de Vion-prijs

'Prijsverhoging logischer geweest'

"Met grote verbijstering hebben we kennis moeten nemen van de verlaging van de notering van Vion Nord met 5 cent", schrijven de varkenshouders, "terwijl iedereen had verwacht dat de prijzen zouden stijgen." Diverse omstandigheden hadden volgens de briefschrijvers moeten leiden tot prijsverhoging. "Afloop van de vakantie, dus extra vraag vanuit de verwerkende industrie, mooi weer: extra vraag naar barbecuevlees en niet te vergeten het krappe aanbod."

"Wij varkenshouders uit Salland en Noord-Nederland gaan hier niet mee akkoord en eisen dat deze daling onmiddelijk ongedaan wordt gemaakt", zo staat in de brief.

NVV houdt vast aan ingeslagen koers via POV

Ingrid Jansen, voorzitter van de NVV, laat in een reactie weten dat de brief richting Vion een actie is van individuele varkenshouders en de NVV vasthoudt aan de ingeslagen koers via de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV). Die koers heeft als insteek meer rendement en marktkracht voor de varkenshouders.

Eric Douma van LTO laat in een reactie weten dat hem niets bekend is van acties die op stapel staat.

Nog geen reactie Vion

Vion laat weten dat het nog geen reactie kan geven omdat er nog geen brief bekend is.

Vier jaar geleden werden in supermarkten stickers op vlees werd geplakt als actie tegen de slechte varkensprijzen, waarbij de supers aangewezen werden als boosdoener.

Laatste reacties

 • glaasje

  Ik ben veel meer voor acties voeren naar het binnen hof in den haag om de wetjes en de regels te veranderen om zo  onze kosten post te verlagen. en duidelijk te maken
  wie ze nu eigenlijk straffen rusland of de nederlandse landbouw.wie is er nu de dupe.

 • HJ O R

  LTO weet niets van actie's, heeft die club nog leden dan???????????????????

 • Jan Brabant

  @controleur ja, nog heel veel leden, veul meer als NVV, NMV bij elkaar (ikke niet al 20 jaar niet meer) en ook nog eens leden die veel beter in het gelid lopen.
  LTO is een koeienclub en blijft een koeienclub. de varkenhouders worden daar zoet gehouden met een oogstdankgaveviering en keren dan weer terug naar huis.

 • vant

  Het LTo ledenbestand is misschien wel heeeeel groot maar ook hebben ze heeeel veel oud leden.......

 • gjh

  controleur jammer genoeg wel maar de meeste zitten al in het bejaarden huis. Dat is een voordeel, begrijp dat er nog wat leden hun lidmaatschap opzeggen. Want elk lid is er 1 teveel.

 • Mozes

  @gjh, wat moet LTO anders doen om wel positief gewaardeerd te worden? 

 • Kaiser

  Mozes, LTO moet met een mandaat werken (tegenstrijdige belangen tussen secotern) dat in de praktijk moeilijk uitvoerbaar is.

 • Mozes

  @Kaiser, welk mandaat? 

 • alco1

  @Mozes. In ieder geval zo bij de boeren overkomen dat ze hun uiterste best gedaan en doen voor hen.
  Echter zien de meeste mensen het optreden meer als meeloperij.

 • Kaiser


  Mozes, werkt LTO zonder statuten, huishoudelijk regement en staat niet ingeschreven bij de KvK.????  Die drie bijelkaar zijn het mandaat van LTO.  

 • info104


  <em>Geachte varkenshouder : Zit nu niet altijd te zeuren of iemand lid is van een organisatie die jij niet de beste vind , het belangrijkste is de opbrengstprijs en niks anders , ga nu eens gezamelijk naar de Vion en zorg dat die verkoper jullie vlees voor een betere prijs verkoopt , maar zorg er vooral voor dat je hem niet TE veel vlees in zijn strot douwt zodat hij geen vuist kan maken t.a.z.v zijn kopers.</em>

  <em>Los dat eens op door je varken niet zwaarder te maken dan 100kg levend. Zorg dat Tonnies ed. ook meedoet dan sta je sterk en komt er minder vlees voor de supers beschikbaar. Jullie verdienen een beter leven en loon als nu.</em>

 • piethermus1

  M.b.t. LTO; Zo lang blijkt dat die club een groot percentage boeren vertegenwoordigt, heeft ze dus bestaansrecht. Zo gaat dat in dit land. Er is vrijheid om je te verenigen en daarbij kan men lid worden en als men het er als lid niet mee eens is kan men het lidmaatschap opzeggen. Simpel toch? (Blijkbaar hebben sommigen hier moeite met het feit dat andere mensen zelf keuzes maken, welke niet stroken met hun favoriete mening.)

 • John*

  koppel de gewichten maar aan de biggenprijs.. biggen van 35 euro maak daar maar varkens van van 85 kg geslacht en van biggen van 50 euro 95 kg geslacht.

  bigkosten van 44 cent bij biggen van 35 euro en 85 kg geslacht
  bigkosten van 53 cent bij biggen van 50 euro en 95 kg geslacht

  maar wel de opbrengstprijzen per kg op peil!

   

 • farmer4life1

  Waarom kost varkensvlees in de supermarkt minimaal 4 euro de kilo. 
  Jullie krijgen er nog geen 1,32 euro per kg voor. Te triest voor woorden. Boeren worden uitgebuit. 

  Feed the world and starve

 • wilco_roelofsen@live.nl


  Wanneer  pakt ingrid janssen haar biezen
  zij is klompleet ongeschikt voor de varkens boeren

 • Gait van Oelekejoesman

  Ik ben werkzaam in de onderhouds/ service voor boeren bedrijven.
  Vaak kom ik bij klanten die het water al aan de lippen staat.
  Als je dan ziet, dat er iets defect is aan de installatie wat geld gaat kosten, ga je altijd in overleg met elkaar wat in zijn specifieke geval de beste oplossing is.
  Vooral op het gebied van Mileu heeft er de afgelopen tijd een ware slag gewoed.
  Uitstoot diende te worden vermindert door aanschaf van Luchtwassers.
  Een hele kostenpost , daarna de 2 jaarlijkse rendements metingen van deze installaties, en nu naar verluid; iedereen voor 01-01-2016 aan de Data Logging.
  In vele gevallen belopen deze kosten de nieuwprijs van een 100 kw trekker en dat allemaal voor een gezondere wereld, betere leefomstandigheden voor mens en dier , en uiteindelijk een lagere vleesprijs.
  En dit laatste mag de consument zichzelf aanrekenen.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.