Varkenshouderij

Nieuws 4171 x bekeken 3 reactieslaatste update:22 jul 2015

Voerbedrijven zoeken huurstal voor vermeerderaars

Voerbedrijven zijn op zoek naar voergeldstallen voor klanten. Het zijn met name vermeerderaars die tijdelijke stalruimte zoeken om biggen te plaatsen, vertelt adjunct-directeur Cor van Dijk van ABZ Diervoerders.

ABZ zoekt voor klanten voergeldstallen in regio Noord en Zuid. De voerleverancier zoekt stallen met 500 vleesvarkensplaatsen of meer. Van Dijk zegt dat tussen vijf tot tien vermeerderaars hebben aangegeven op zoek te zijn naar stallen. ABZ treedt alleen op als intermediair, stelt hij.

Plaatsen van biggen lastig

Ook Agrifirm zoekt naar huurlocaties voor klanten. Op de website verklaart de voerleverancier uit Apeldoorn dat het plaatsen van biggen lastig is. "Zeker wanneer koppels biggen onregelmatig in de markt komen, zoals bij gedeeltelijk gesloten bedrijven."

Markt

Van Dijk ziet een moeizame afzet van biggen zeker niet als oorzaak van de oplaaiende zoektocht naar huurstallen. "De biggen worden heel redelijk geplaatst." Volgens de adjunct-directeur zoeken vermeerderaars naar stalruimte om hun eigen biggen te kunnen plaatsen. Dat doen ze om te profiteren van een hogere vleesvarkensprijs aan het eind van het jaar. Van Dijk: "Ze gaan er daarbij vanuit dat de markt in oktober, november weer aantrekt." Als die verwachting uitkomt verdienen ze meer aan hun biggen dan wanneer ze deze nu voor een lage prijs afzetten.

Noodoplossing

Voerleverancier De Heus is niet op zoek, vertelt Henk van Kuyk, sectorhoofd varkens. Biggen met de goede kwaliteit blijven weggaan, zegt hij. En in de markt pikt hij geen signalen op dat handelaren blijven zitten met biggen die ze hebben afgenomen. Volgens handelaar Aalt Posthouwer gaat het met name om noodoplossingen om biggen een of twee weken onder te brengen in een huurstal als ze (nog) niet kunnen worden afgeleverd. Maar, relativeert hij, er zijn weinig stallen beschikbaar waarvan de mestkelders leeg zijn.

Laatste reacties

 • Jan Brabant

  Voerfabriek financiert huur, voer en big voor,  betaalt door de andere klanten.
  Als de voorspelling van de RABO niet uit komt (wat ook zomaar kan) is het probleem alleen maar groter geworden.

 • jan hien


  de huur stallen die de heus krijg zijn allemaal voor vink dus daar komen geen stallen vrij

 • brabantsduitserke

  jan brabant je hebt gelijk voor de boeren voor de voerfabriek niet die zijn de lachende derde

Of registreer je om te kunnen reageren.