Varkenshouderij

Nieuws

Varkenspest in Estland: 550 varkens geruimd

Talinn - Op twee varkensbedrijven in Estland is Afrikaanse varkenspest geconstateerd. Dat meldt de wereld gezondheidsorganisatie voor dieren (OIE). De 550 varkens op de twee bedrijven worden geruimd.

Dit is de eerste keer dat in Estland op commerciële varkens bedrijven Afrikaanse varkenspest is geconstateerd. Beide bedrijven bevinden zich in de provincie Viljandi, in het zuiden van Estland.

10-kilometerzone

Op het eerste bedrijf met 355 varkens was een dier besmet en doodgegaan en op het tweede bedrijf waren 191 varkens aanwezig en waren er twee varkens doodgegaan aan de ziekte. De overheid stelt een 10-kilometerzone in om deze twee bedrijven waarbij alle bedrijven in deze 10 kilometerzone worden gecontroleerd op varkenspest.

Ook Afrikaanse varkenspest op 'backyard farm'

Vorige week is in Estland ook Afrikaanse varkenspest geconstateerd bij een varken op een zogenoemde 'backyard farm', waarbij het ene varken ook het enige varken was. Dit was in een andere provincie ten zuiden van Viljandi.

Sinds 20007 Afrikaanse varkenspest in Oost-Europa

Afrikaanse varkenspest komt voor in Oost-Europa sinds 2007. De besmettingen lopen via Georgia, Armenië en Rusland richting Oekraïne en Wit Rusland. Vanaf 2014 is het virus ook Europa binnengedrongen richting Polen, Letland en Estland. In de meeste gevallen wordt de ziekte gevonden in wilde varkens en tot dusver is het virus nog niet gevonden op commerciële varkens bedrijven in Estland.

Of registreer je om te kunnen reageren.