Varkenshouderij

Nieuws 2 reacties

VIC Sterksel is 2,5 jaar PRRS-vrij

Wageningen - Door protocollair te werken is Varkens Innovatie Centrum (VIC) Sterksel de afgelopen 2,5 jaar vrij geweest van het PRRS-virus. Dat schrijft Wageningen UR op zijn website.

Volgens het innovatiecentrum is dit een bijzondere mijlpaal omdat men jaarlijks tussen 7.000 en 10.000 bezoekers ontvangt en daarom de besmettingskans hoger is dan op een gangbaar bedrijf.

Aandacht voor biosecurity en arbeidsprotcollen

Voor de begeleidende dierenartsenpraktijk en Sterksel vormt de PRRS-vrije periode de reden om op dezelfde wijze door te gaan met hun PRRS-aanpak en anderen te motiveren de werkwijze van het innovatiecentrum over te nemen. Om PRRS-vrij te blijven is het van belang continu aandacht te hebben voor zowel de interne als externe biosecurity én de arbeidsprotocollen.

Geen antistoffen of verschijnselen PRRS

Bij de vleesvarkens zijn afgelopen 2 jaar geen antistoffen gevonden tegen PRRS. Ook toonden de varkens geen verschijnselen ervan. Voor Sterksel vormt dat voldoende bewijs dat in varkens PRRS-vrij waren. Tijdens de laatste controle is mei zijn wel antistoffen tegen PRRS gevonden. De gelten en zeugen krijgen een vaccinatie tegen het virus.

Laatste reacties

  • w v gemert


    Ik heb geen dure maatregelen genomen en ben ook vrij. Er zijn vele (goedkopere) wegen naar Rome.

  • pluimpje

    Het is pas echt vervelend als je maatregelen neemt en vervolgens NIET vrij bent/blijft! Elke situatie is anders en bij elke situatie hoort een afweging welke maatregelen wel/niet te nemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.