Varkenshouderij

Nieuws 32 reacties

NVV roept kabinet op voor steun aan varkenshouders

Barneveld - De Nederlandse Vakbond Varkenshouderij (NVV) roept het Kabinet op om nu alvast in actie te komen en de varkenshouderij financiële hulp te bieden.

Het kabinet moet de mooie woorden omzetten in daden, meldt de NVV in een brief die vandaag naar alle leden gestuurd is. De NVV sluit acties op termijn niet uit, maar vindt het nu nog te vroeg om blind de acties van de Franse boeren te volgen. Actie voeren is volgens de vakbond het sluitstuk om de overheid te overtuigen van de noodzaak van financiële steun. De hulp waar de NVV om vraagt is onder andere extra steun voor promotiecampagnes, vleesvoorlichting en exportbevordering. Maar ook schuldverlichting, uitstel van betaling en lastenverlichtingen zijn opties. Verder roept de NVV op om oneerlijke concurrentie tegen te gaan van import van vlees dat niet aan de Nederlandse welzijnseisen voldoet en dus een lagere kostprijs heeft.

Vergelijkbare situatie in Nederland

Naar aanleiding van de actiebrief heeft Ingrid Jansen vandaag in het Radio 1 nieuwsprogramma commentaar gegeven. Ze geeft aan dat in Nederland een vergelijkbare situatie is met de Franse varkenshouders. De taart wordt niet eerlijk verdeelt en de kosten worden eenzijdig afgewimpeld naar de boer toe. Janse geeft aan dat ze daarom begrip heeft voor de acties van de Franse boeren. Als na de zomer geen reactie van de Nederlandse overheid komt zullen ook de Nederlandse boeren de barricades opgaan, aldus de voorzitter van de NVV.

Laatste reacties

 • Tonnis

  Trek dan samen op met de pluimveehouders.

 • schoenmakers1

  waar blijft lto, of wil lto weer gratis meeliften met de nvv

 • Burnetti

  Als de openbare orde in het gevaar komt gewoon de ME eropaf.
  Openbreken van vrachtauto's is een misdrijf. Snelrecht en klaar d'r mee.

 • boer drenth


  Laten saneren van een derde deel varkenshouderij door fosfaat op laten kopen , door veehouderij.  Een groot gedeelte van varkenshouderij is al lang kansloos, . Kunnen de stal niet aanpassen aan de eisen, onderhoud blijft al jaren achter, en ze ploeteren maar door, waar naar toe weten ze zelf nog niet. Fosfaat verkopen , is denk ik het laatste red middel om nog wat te vangen. 

 • boerkebrabant

  samen actie gaan voeren, melkvee, groente  en fruit, bloemen.akkerbouw, en andere sectoren die het water aan de lippen staat, geen wegen blokeren, maar onze eigen fabrieken 4 dagen stil leggen. uiteraard in samenwerking met andere landen, moet je maar eens op letten hoe vlug er lege schappen in de winkels komen, dan hebben we kans om het eerlijke verhaal eens te vertellen. missdhien is dat wel onze redding

 • John*

  met da beetje fosfaat wat je kan verkopen kom je er ook niet..

  maar hulp voor overbrugging is leuk maar dan moeten wij als sector wel een tegenprestatie leveren.

  de zeugenhouderij in nederland kan heel goed europees concurren. Ik zie deze mailaise vooral als een kans voor de toekomst. de pijn zit bij de nederlandse vleesvarkenshouderij. zolang zij nog goeiekope biggen kunnen krijgen overleven ze wel maar bij maar wat als er 30% van de zeugen gesaneerd wordt? de hoge kosten blijven, de slachterijen in nederland gaan t echt niet beter doen. en de biggen worden duurder..

 • brabantsduitserke

  john je bent nu echt rijp voor het gekkenhuis.

 • Joseph,de man


  De NVV zal echt niet gaan actievoeren, ze hebben het veels te druk om met hun knots achter de voorzitter aan te zwijmelen,dat zie je al lange tijd.

  Verder moeten ze eerst maar eens achter de vleesverwerkers aangaan, die al jaren ons vlees verkrachten door het te injecteren met water  en dan weer lekker met dikke winst verkopen.

  Je blijft de consument niet voor de gek houden, die haken massaal af en komen nooit meer terug.

 • maatje 1904

  alleen de kleintjes doen mee want de groten laten het ALTIJD afweten.

 • Tearpoal

  Het varkenshoudend gezinsbedrijf is volledig kansloos in de huidige markt.
  Ze worden geheel leeg gezogen door de leveranciers en de afnemers.
  Actie voeren in welke vorme dan ook, is zinloos, laat staan dat er gegadigen zijn.
  Het kabinet zal dan ook niets doen. Het is alleen grootspraak wat hier ten tonele gevoerd wordt.

 • Lin

  Jammer dat de NVV niet aanhaakt op de acties. Misschien dat de regerering nu langzaam wakker wordt, maar er ligt straks in september geen druk meer op. Bovendien mag het NL volk ook best weten hoe slecht het In de varkenshouderij al jaren gaat. Terwijl er zoveel al dan niet verbeterd is op gebied van millieu, welzijn, antibiotica. Vraag het een willekeurige burger en ze zijn zich niet bewust van alle vooruitgang.
  Nu is het welzijn van de boeren aan de beurt. Het enige probleem In NL is dat de Vleesprijzen niet doorbetaald wordt aan de boeren. Er kan te makkelijk goedkoop buitenlands vlees geïmporteerd worden, wat helemaal niet aan de NL eisen voldoet en onze naam te grabbel gooit. Het is de consument niet duidelijk wat NL vlees is en wat er extra voor geïnvesteerd is om dat te produceren en er Blijven maar regels komen. 
  De melkveehouders kunnen ook aansluiten aangezien de melkprijs zonder quotum nooit meer wordt wat het was, ze kunnen nu alvast alarm slaan. Ook andere sectoren verdienen de aandacht.
  De acties hoeven echt niet zo hard en publieksonvriendelijk als we het nieuws maar goed halen, zodat de regering kan laten zien hoe goed ze ons tegemoet kunnen komen en dat moet in deze tijd toch te doen zijn?! We kunnen ons nu aansluiten, straks is het te laat! 

 • steenbok1

  De hele varkenshouderij ligt op apengapen en schoenmakers 1 gaat over nvv tegen lto lopen mauwen. Heb je nu nog niet in de gaten dat we met zijn allen 1 front moeten maken en zet al die ego s eens aan de kant.
  Je voorzitster Ingrid Jansen, Schoenmakers, snapt het wel hoor, praat eens met haar.

 • Zippie

  Er waren eens een paar boeren, ze hadden een paar varkens, een paar kippen, 5 koeien en 1 ha groente of asperges. En jarenlang was er een heel goede kostwinning aan te verdienen.
  Maar toen kwamen de banken en standorganisaties: En het moest het meer, nog meer, en nog meer, en zeker nog meer, en veel meer, en nog zeker veel GROTER worden.
  En in ieder geval geen samenwerking want ieder voor zich dat is toch veel beter?
  En het resultaat was dat.........................?
  Klink allemaal simpel maar is het zo niet gegaan?
  /

 • schoenmakers1

  juist steenbok, we moeten een front vormen, maar niet op de manier die we de afgelopen jaren gevolgd hebben, dat heb ik ook willen aangeven, er is teveel verkeerd gegaan met onze onnozelen kostprijsverhogingen de hebben moeten doorvoeren

 • Gullef

  Toen de moslims in het midden oosten in opstand kwamen tegen Assad praate men van de arabische lente, nu de boeren hier in west europa in opstand komen mogen we dan spreken van de AGRARISCHE LENTE?

  als we in actie willen komen moeten we het samen doen met publieks vriendelijke acties al is een beetje sensatie soms ook niet weg want anders haal je geen kijk cijfers.

 • Klaverweg

  geen dataloggers aanschaffen voor de luchtwassers,scheelt 5000 euro en een papieren logboek werkt ook.

 • LUCTOR

  Het is mooi voor diegene die erin gelooft maar wat is er bereikt door de nvv en de andere organisaties. De schaal vergroting en specialiseren met een zo groot mogelijk aantal dieren is het motto wat ze hebben uitgedragen. En nu zich het rampsenario gaat voltrekken want dat is waar de NL varkenshouderij op aankoerst het kabinet om hulp vragen wat er niet zal komen op zich heel logisch want buiten de bankaire sector om hebben andere sectoren ook geen hulp gehad toen het voor hen crissis was of is. Ga als sector gezamelijk om tafel om binnen NL tot een acceptabel aantal varkens te komen want produceren voor de wereld markt gaat niet lukken.

 • Burnetti

  @luctor: volledig mee eens. Saneren en gezonde bedrijven een kans geven. Elke ondernemer verdient een kans maar er zijn er teveel die het niet gaan tekken maar maar wel aantallen blijven produceren.
  bedrijven als NGB gaan het wel redden wanneer ze goed gemanaged worden.
  maar deze produceren steevast voor de buitenlandse markt.
  Hebben geen binding met de Ned. Retail en de afhankelijkheid van varkensprijzen door Vion en Co. Ligt anders. Nederlandse consument interesseert ze ook niet.

  was het mestoverschot goed aangepakt een decennium terug, stonden de varkensboerderij niet voor de ondergang.

 • Ishtar


  Jullie hebben een duurzaamheids specialist (goeroe) in huis ==> Aalt Dijkhuizen, waarschijnlijk 400.000 euro per jaar, wat vindt hij van deze zaak?
  Schaalvergroting was toch DE oplossing?
  Waarom zegt de NVV ==> NVV om vraagt is onder andere extra steun voor promotiecampagnes, vleesvoorlichting en exportbevordering.
  **
  Stel dat dat gebeurd, en je kan 10% kwijt, dan wordt er weer 10% meer dieren gefokt, en dan weer vragen om steun?
  Zo kan ik ook besturen..........
  Men wil wereldmarkt, wat gaat over vraag en AANBOD, en ik lees nooit iets over de aanbod kant?
  Bizar!

 • slutter

  Ishtar,ga door..

 • koppelman

  Actie na de zomer is voor velen van ons te laat Als alle boeren de neus dezelfde kant opzetten dan is er meer te halen als een beetje steun van de overheid. Als alle grond waar een tekort is aan dierlijke mest vandaag nog word begonnen met uitrijden dan zijn veel mensen geholpen Als je kosten deelt het vervoer is voor de leveransier en het opbrengen voor de ontvanger dan heb je een win win situatie Als alle boeren en tuinders meewerken wie zal ons dan tegenhouden De normale burgers staan achter de boeren want zij weten wel waar het eten vandaan komt.

 • ericvanzutphen


  Volgens mij had deze actie brief moeten komen van het POV Ingrid!!!

  1  varkensgeluid toch

 • MJ Mulders

  waarom voor de vee bedrijven wel en niet voor de akkerbouwers toen vorig jaar de aardappelen 2 centen waren

  <em></em>

 • Mozes

  @kruisland, omdat akkerbouwers meerdere gewassen telen en dus spreiding hebben.  Melkveehouders hebben maar één product: melk. 

 • PdHM

  Level playing field in Europa is ver te zoeken. Op alle onderdelen presteert Nederland als de beste, alleen de buitengewone investeringsdwang en hoge kosten opgelegd van overheidswege doen alle prestaties te niet. Als wij onder dezelfe randvoorwaarde als bijvoorbeeld Spanje konden werken, konden we voldaan om ons heen kijken.

 • hertha

  De investeringsdrang PdHM is mede gekomen door de kosten die voort kwamen door de overheidswege opgelegde buitensporige eisen waaraan we moesten voldoen, daarom hadden we toen we die eisen ons opgelegd werden een kostendekende vergoeding moeten terugeisen. Nu doet de NVV het net verkeerd.
  Eerst investeren als het dan verliesgevend wordt om hulp vragen.

 • MJ Mulders

  he mozes ik zou het even uit leggen vorig jaar waren de aardappelen en uien niks waard suikerbieten kon net uit en tarwe en gerst is al jaren tegen de kost prijs dus jullie als veehouders meer geld voor de melk dan zouden we de tarwe ook eens naar 60 euro cent bregen. met je meerdere gewasseen

 • Tearpoal

  Acties hebben in het verleden nog nooit wat gebracht. En bij de laatste acties was het al moeilijk mensen bereid te vinden mee te doen. Dat is nu alleen maar erger geworden. Bovendien, het kabinet vragen om in actie komen doet wel een beetje zielig aan. Een varkenshouder moet zijn inkomen uit de markt halen en niet het handje ophouden bij de belasting betaler.

 • Biggemans

  Wij staan erom bekend om actie's te plannen en als puntje bij paaltje komt blijft 90 % thuis.

 • varkenshouder1

  Klopt Biggemans, en dat weet ook de politiek en dus  gebeurt er weer niets.
  Ik blijf zeggen op EU niveau de markt reguleren is de enigste oplossing.

 • John*

  na regen komt zonneschijn.. met prijsregulering op EU nvieau wordt de nederlandse vleesvarkenshouderij niet concurerender... Het is dankzij t biggenoverschot in nederland dat er nog wat te verdienen valt. maar anders is t kansloos.

 • Boerke.

  Petje af veur de Fransen. 
  Maar de kostprijs is gewoon te hoog. Door alle regeltjes en Welzijns eisen.
  Er is niets  mis met Welzijn maar er moet wel watvoor terugkomen in de vorm van een Financiele beloning.
  En de LTO. Nou daar hoef je niets van te verwachten. Contributie innen en stroopsmeren. 

Laad alle reacties (28)

Of registreer je om te kunnen reageren.