Varkenshouderij

Nieuws 23 reacties

Europese Commissie ondersteunt verlaging slachtgewicht

Brussel - De Europese Commissie vindt het een goed idee als het slachtgewicht van varkens wordt verlaagd.

Directeur-generaal Joost Korte van Landbouw en Plattelandsontwikkeling zei donderdag in het Europees Parlement dat zo'n maatregel verlichting op de markt zou brengen: "De verlaging van het slachtgewicht is een goed idee, omdat er dan minder vlees op de markt komt en daarmee ook het overaanbod wordt aangepakt."

Lager slachtgewicht

Korte reageerde namens landbouwcommissaris Phil Hogan op een vraag van CDA-parlementariër Annie Schreijer-Pierik, die bepleit het slachtgewicht te verlagen van 90 naar 81 kilo.  Zij verwacht dat een lager slachtgewicht de kostprijs omlaag brengt en de varkensprijs juist ondersteunt.  "Het roer moet nu echt om zodat de varkenshouders meer lucht krijgen om de beroerde financiële situatie te boven te komen."

Niet rooskleurig

De varkensprijs en de biggenprijs dalen al maanden op rij. "De varkenssector staat er niet rooskleurig voor," stelde Joost Korte. Dat is volgens hem vooral het gevolg van het grote aanbod aan varkensvlees dat door de Russische boycot is ontstaan.

De Europese Commissie erkende dat eerder genomen maatregelen, zoals de opslag van varkensvlees, niet het gewenste resultaat hebben opgeleverd. "Als gevolg van de opslagregeling hangt er nu 60.000 ton extra varkensvlees boven de markt waardoor de prijzen verder onder druk komen te staan," concludeerde Korte. Korte zei dat het barbecueseizoen niet het geëigende moment is om de particulier opslag weer te openen, "maar later dit jaar kunnen we dat zeker overwegen."

Laatste reacties

 • w v gemert


  Een goed signaal, nu de uitvoering.

 • AndreH


  Voor de fokker wel gunstig want er worden meer biggen opgelegd. Voor de mester is het alleen kostprijsverhogend nl. de bigkosten per kg groei stijgen. Voor de hoeveelheid vlees op jaarbasis maakt het ook niets uit, terwijl de kosten voor het slachthuis stijgen. Moet je raden wie dat gaat betalen?

 • Willem1977

  Niet doen, hierdoor krijgen alleen de vermeerderaars lucht, varkens stijgen 10 cent per kg. 6 kg lichter slachten geeft een 9 € lagere omzet per dier = 10 cent per kg. Biggenprijs loopt op en de vleesvarkenshouder moet weer het verlies nemen. Durft dan helemaal niemand te zeggen dat er gewoon teveel biggen geproduceerd worden en dat een koude sanering de enige oplossing is. Iedereen weet het, voersektor, dierenartsen etc, iedereen die veel geld aan de sektor verdient, en geld bij de varkenshouder heeft uitstaan......

 • RIOGRANDE

  NIET SLACHTEN OP 81 KG 10WEKEN ALLE BIGGEN VAN DE ZEUG AF SLACHTEN EN DE ZEUG ERBIJ

 • Vhouder

  2 jaar lang de mesters de boks van de kont gestrupt je hoort niemand nu verliezen de fokkers een paar weken aan de biggen grote paniek. slachtgewicht varkens omlaag is toeslag biggen omhoog. wat beter werkt is in elk hok een varken minder opleggen.

 • adriemulders


  iedereen wil de kool en de geit sparen,maar dat gaat niet!!!

 • Joseph,de man


  TWEE biggen voor 10 euro per stuk en 3 voor 25 euro dan komt het na een half jaar weer goed

   

 • kenner

  Wat er nu moet gebeuren is , een verplichte inkrimping
  ( van 25 %)van de zeugenstapel in gans EUROPA !!!! Met onmiddelijke ingang , anders is het dit jaar gedaan met de familiale bedrijven

  Wat er nu in Belgie gebeurt // elke loonkweker van varkens kreeg deze week een brief met een korting van 2 euro/varken !!
  Bij niet akkoord heel simpel = er worden geen stallen niet meer gevuld dan

 • John*

  Aanpassen van slachtgewicht is eerder gebeurd dan de zeugenboeren wegsaneren.. en de productie wegwerken die er nog komt. Als de slachtgewichten worden gekoppeld aan de biggenprijzen (dus gelijkblijvende bigkosten per kg geslacht gewicht) krijgen we weer balans op de markt en goede vleesprijzen.

  10% minder voer nodig, betekent 25% lagere prijzen voor t voer

  de biggen zijn nu 15% onder t langjarig gemiddelde. dus de gewichten terug naar 81 kg is netjes. staan de biggen 15% boven t langjarig gemiddelde dan de geslacht gewichten naar de 105 kg

  Dan hebben we als sector een mooie bandbreedte om onze productie aan te passen aan de marktvraag.

 • LUCTOR

  Het gaat allemaal niet helpen er zijn er te veel veel te veel. Het hepatitus verhaal komt er ook nog eens over heen ditzal het prijherstel niet bevorderen. Vergelijkbaar is de Nederlandse textiel industrie ook te loor gegaan doordat landen met een lagere kostprijs dit overnamen. Las op deze site dat de spaanse varkenshouderij aan het uitbreiden is dus de lichtere slacht gewichten worden euroees weer aan evuld met meer varkens. Conclusie de nl varkenshouderij zit in de terminale fase.

 • gdluggenhorst1

  Goed idee voor de fokkers.
  Vind het ook niet juist wat de vorige sprekers allemaal zeggen, er wordt al tijden niks verdient in de vermeerderij! Het is bij de fokkers puur interen op je vermogen! Als de mester op voorhand denkt dat er niks verdient gaat worden, leggen ze het liefst helemaal geen biiggen op!~Wat moet de fokker... gewoon doorgaan of het opgeven, andere keuze is er niet!

 • Knorretjes

  Inderdaad, gdluhgenhorst de mester kan iedere week bepalen er na 4mnd geen varkens meer zijn. Als vermeerderaar wil je je zeug toch 2-3jaar productief gebruiken dus wordt er veel langer risico gedragen. Daarbij is in de vermeerdering veel meer verplicht geïnvesteerd dus zit er veel plekken meer druk van de bank. Afgelopen najaar tot nu komt de vermeerderaar ook heel wat euros per big te kort. 

 • zwbig

  Lichter slachten is juist kostprijs VERHOGEND, we moeten de kosten van de big juist over zoveel mogelijk kilo's verdelen om de kostprijs te laten dalen dus slacht gewicht zo hoog mogelijk binnen marges van kwaliteit.
  Minder ronden = minder kosten; schoonmaken e.d.

 • Oké dan

  Alle vermeerderaars minimaal 15% slachtbiggen leveren geeft minder aanbod en goede kwaliteitsbiggen voor de mester. Bij goede gezonde en uniforme koppels kan er onderhandeld worden over de prijs anders niet. 

 • Matthijs Verhagen

  Ik lees een verhaal, wat eigenlijk als volgt samen te vatten is: 'De oorzaak van de lage prijzen is de exportbeperking naar Rusland. De halve maatregelen die we genomen hebben kostte ons als EU gelukkig bijna niks, maar hebben ook geen effect. Het is vervelend voor de varkenshouder. Door het even aan te stippen in de vergadering tonen we toch sympathie. Dat kost ons geen geld. We laten ook nog een proefballonnetje op in de vorm van lichter slachten. Dat heeft iemand ergens opgevangen. Mooi, want zo betalen de varkenshouders een productiebeperking uit eigen zak. Dat kost ons ook niets. We zeggen dat we het ondersteunen. Dat kan op veel manieren en is vrijblijvend. Daarna doen we niets meer en laten de markt zijn werk doen.' 

 • varkenshaasje

  strakke analyse matthijs

 • Hogman1

  #14 mooie reactie ,vol humor ,sarcasme ,confronterend en het is bovendien nog de waarheid ook.

 • jan hien


  breng dat vlees in de vrieshuizen naar afrika

 • beertje

  breng dat vlees in de vrieshuizen op de noordpool

 • varkenshouder1

  Voor de korte termijn is lichter slachten de beste oplossing. Voor de lange termijn moet er een betere oplossing te bedenken zijn. Vlees opslaan is nooit geen oplossing.

 • putten


  voor de lange termijn is 14 de oplossing

 • John*

  de spanjaarden lopen voorop omdat een persoon t gas, de rem en het stuur bedient...

  in nederland trapt de vermeerderaar op t gas, heeft de mester t stuur vast en bediend slager de rem. Het wordt de kunst zo te werken. zo te werken dat die rem niet gebruikt hoeft te worden. dus de fokker doseren met t gas en de mester goed sturen.


 • Tearpoal

  Vermeerdering op familiebedrijven worden gedwongen om te stoppen. Het verlies voor bank en voerleverancier is te overzien en bedrijf wordt verkocht aan een grote jongen voor een afbraakprijs, vervolgens kan de biggenproductie niet meer gestopt worden wegens te grote verlisneming door bank en voerleverancier. En dit is hele verhaal wat gaande is.

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.