Varkenshouderij

Nieuws 4 reacties

Delhaize betaalt varkenshouders crisisbijdrage

Brussel – De Belgische supermarktketen Delhaize betaalt 53 varkenshouders waarmee het intensief samenwerkt een crisisbijdrage van €2 per varken.

De bijdrage wordt ingesteld omdat de varkensprijs historisch laag is. Volgens LTO vakgroep Varkenshouderij en de NVV staat een dergelijke bijdrage in Nederland niet op stapel.

Richten op Belgische waar

In oktober 2014 bevroor Delhaize al eens midden in een dalende markt de inkoopprijs voor varkensvlees om de sector te steunen. In België is volgens het Vlaams Infocentrum Land en Tuinbouw ook binnen ketenoverleg afgesproken dat grote inkopers van varkens en varkensvlees zich richten op Belgische waar, ook als goedkoper vlees uit het buitenland wordt aangeboden.

Positief signaal

Een varken wordt gemiddeld afgeleverd op een gewicht van circa 95 kilo, waardoor de extra bijdrage neer komt op zo'n 2 cent per kilo. Vicevoorzitter Theo Duteweerd van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) noemt de maatregel van Delhaize "een positief signaal", al zet de €2 per dier niet echt zoden aan de dijk. Hij zou een gelijke maatregel in Nederland verwelkomen.

Chique

Erik Douma van de vakgroep varkenshouderij van LTO zegt dat een dergelijke stap niet in de pijplijn zit. "In België gaat men binnen de keten toch anders met elkaar om", aldus Douma. Ook Douma zou het chique vinden als een grote supermarktketen varkenshouders waarmee het bijvoorbeeld binnen een concept samen werkt tijdelijk extra betaalt.

Crisisbijdrage geen speerpunt voor LTO

Maar een crisisbijdrage, zoals ook in Nederland betaald is tijdens de dioxinecrisis in Duitsland, is voor LTO geen speerpunt. "We richten onze pijlen vooral op het openbreken van exportmarkten en dan vooral Rusland. Op dit gebied is deze week een belangrijke stap gezet. Copa-Cogeca is niet meer mordicus van mening dat iedereen per se tegelijk toegang tot de Russische markt moet krijgen."

Laatste reacties

 • gjcamps


  Prima actie, nu AH nog. 2 Euro is niet veel maar toch een gebaar. Vergelijk de kiloknaller acties met goedkope vliegtickets waarbij je achteraf nog airporttax en kerosinetoeslag moet betalen . Dus lekkere schnitzel voor 3 euro per kg plus 30 cent welzijntoeslag en 2 cent crisistoeslag voor de boer. Heeeeel transparant.

 • ikkethuis

  ben bang dat wanneer AH, delhaise heeft overgenomen, het ook einde bijdrage is.

 • Biggemans

  Ja, dan zegt AH ikkenietthuis

 • harm.p22

  crisisbijdrage tijdens dioxinecrisis ??

Of registreer je om te kunnen reageren.