Varkenshouderij

Nieuws 6 reacties

China vraagt kwart meer varkensvlees

Washington – De Chinese importbehoefte van varkensvleesproducten komt dit jaar uit op 1 miljoen ton, volgens cijfers van het Amerikaanse ministerie van landbouw. Dat is een stijging van 23,5 procent ten opzichte van afgelopen jaar.

Uit cijfers van de Chinese douane blijkt dat Duitsland de belangrijkste varkensvleesleverancier van het land is. Op plaats twee van belangrijkste leveranciers staan de Verenigde Staten, plaats drie is voor Canada. Voor de Europese Unie is China de tweede afzetmarkt van varkensvlees.

Consumptie stijgt sneller dan Chinese productie

Reden van de stijgend invoerbehoefte van China is dat de consumptie sneller groeit dan de binnenlandse productie. De binnenlandse varkensproductie groeit dit jaar 1,5 procent, tot 57 miljoen ton. De Chinese consumptie wordt dit jaar geschat op 58 miljoen ton varkensvlees, dat is een stijging van 2,2 procent.

Stijgende welvaart in China

De varkensvleesconsumptie in China zal tot 2020 met 35 procent toenemen, voorzien experts. Drijfveer achter de enorm toenemende consumptie is de stijgende welvaart van veel Chinezen.

Exportkansen voor vleesverwerker en machinebouwer

Naast vlees heeft China ook grote behoefte aan machines voor slachterijen en voor het verwerken en verpakken van vlees. Vleesverwerkers fuseren of worden overgenomen en willen dan investeren. Daarnaast spelen meer voedselveiligheid en de stijgende vraag naar verpakte producten een rol dat vleesverwerkers gaan investeren in nieuwe techniek. China biedt daarom voor zowel vleesverwerkers als machinebouwers goede exportmogelijkheden de komende jaren.

Laatste reacties

 • tewe

  Daarom zijn de varkens zo goedkoop

 • Jan Brabant

  ik merk hier helemaal niets van !!

 • el

  Wordt het voor rondzwervende honden een stuk beter.

 • Tiens

  De varkens zijn zo goedkoop omdat Duitsland (de Retail) het Tierwohlproject op deze manier financiert. En voor de nederlandse inkopers van varkens komt deze lage varkensprijs wel goed uit. Zakken vullen.

 • rollade

  de stemming is toch al iets negatief, dus laat ik daar gelijk iets aan mee doen. Waarschijnlijk zijn enkele stellingen wel cynisch bedoeld, maar ik zal ze even letterlijk 'beoordelen'.
  Stelling #1 is onjuist: niet DAAROM zijn de varkens goedkoop.
  Stelling #2 is onjuist: ik merk er WEL  degelijk iets van.
  Stelling #3 is onjuist: bij een tekort aan vlees, zullen die honden daar..........
  Stelling #4 is onjuist:ik verschuif even de opmerking van de ned inkopers, naar de vleesVERKOPERS, die past het super. want hun houden de prijs er voor verkoop wel op, maar hun inkoop passen ze erop aan. want onze inkopers van het levende vlees 'luisteren gewoon'  naar de verkoop. want wie heeft nu het voordeel van de lage vark prijs ?  niet de consument, want winkelprijs is A; stabiel, en B onbelangrijk. Niet de handelaar, want die beurt niet meer commissie/stuk. Niet de 'varkensvleesproducent', want die komt  TEKORT.  Dus antwoord is; degene die het vlees verhandelt.
  Misschien moeten we onze Willem Alexander er eens mee laten bemoeien, want hij bekommert zich mede ook om de waterhuishouding in 'europa', en volgens bevat varkensvlees ook redelijk wat bestanddeel water.

  dit was zo maar even een kritische noot uit het leven gegrepen.

 • agro1


  bericht is bij plaatsing reeds overleefd, chinabeurs in 3 weken -30% ofzo. dit zal ongetwijfeld weing positief uitpakken voor consumptie. (varkens)vlees zal daar ook wel 'aandelen' in hebben. helaas. dan maar de bbq, ik doe wat ik kan, maar veel chinezen eten wel veel meer.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.