Varkenshouderij

Nieuws 2 reacties

Boekel moet alsnog beslissing over nieuw varkensbedrijf

Den Haag - De gemeenteraad van Boekel moet alsnog een beslissing nemen over de vestiging van een nieuw varkensbedrijf.

De Raad van State heeft uitgesproken dat de gemeente ten onrechte niet is ingegaan op de aanvraag van een varkenshouder, die een bedrijf wil realiseren met 1.500 zeugen en 9.000 vleesvarkens.

Voor de vestiging van het bedrijf is een bestemmingsplanwijziging nodig. De varkenshouder heeft al in 2006 afspraken gemaakt met de gemeente. De gemeente zou, volgens die afspraak, uiterlijk op 1 juli 2008 zorgen voor een agrarisch bouwvlak van minimaal 2,5 en maximaal 4 hectare in het landbouwontwikkelingsgebied van de gemeente Boekel.

Op grond van de Brabantse verordening Ruimte 2011 besloot de gemeente daar echter geen uitvoering aan te geven. Nadat de rechter de gemeente op dat punt had gecorrigeerd, kreeg de varkenshouder wel een ontheffing van de Verordening Ruimte, maar kwam er geen bouwblok beschikbaar.

De uitspraak van de Raad van State betekent niet dat het bedrijf er nu kan komen. In de uitspraak zegt de rechter dat de raad de aanvraag kan afwijzen - maar dat er wel binnen een termijn van 36 weken een beslissing moet zijn. Blijft de gemeente in gebreke,  dan kan de varkenshouder €100 per dag aan dwangsom opeisen, met een maximum van €15.000.

Laatste reacties

  • WT

    Welke malloot stopt nog geld in een nieuw varkensbedrijf??

  • gjcamps


    @wt, de boer lijkt me geen Malloot maar een echte volhouder met liefde voor zijn vak. Hij is 9 jaar geleden al begonnen met zijn uitbreidingsplannen en is nu weer een stapje dichterbij. Het kan wel 1-2 jaar duren tot de eerste varkens in de stal zitten. Dan zijn de prijzen misschien ook beter.

Of registreer je om te kunnen reageren.