Varkenshouderij

Nieuws

Biggenuitval door PED tot 70 procent

Morschen - In de zeugenhouderij loopt de uitval van zogende biggen door diarreeziekte PED op tot 70 procent.

Dat zei Jochen Beckjunker van farmaceut Boehringer Inghelheim onlangs tijdens een studiedag in Hessen. In het afgelopen jaar heeft PED ook de eerste bedrijven in Duitsland bereikt. Als de ziekte eenmaal onder de varkens zit, breidt deze zich razendsnel uit over het bedrijf, vertelde Beckjunker. In de vleesvarkenshouderij blijft de schade door PED beperkt.

Antibiotica helpen niet tegen het PED-virus en in Europa is voorlopig geen vaccin beschikbaar om varkens te beschermen tegen de ziekte. Daarom is goede hygiëne het belangrijkste afweermiddel om te voorkomen dat de ziekte op het bedrijf terecht komt. In 2013 werd de varkenshouderij in de Verenigde Staten zwaar getroffen door de virusziekte PED.

Of registreer je om te kunnen reageren.