Varkenshouderij

Nieuws 3 reacties

Andriukaitis wil eenheid EU tegenover Rusland

Brussel - De Europese Unie moet zich niet uit laten spelen door Rusland, als het gaat om de versoepeling van maatregelen tegen de varkenssector. Dat zegt Europees commissaris Vytenis Andriukaitis (Gezondheid en Voedselveiligheid).

Andriukaitis noemt de Russische maatregelen tegen de Europese varkenssector volstrekt ongerechtvaardigd omdat er geen gegronde veterinaire redenen zijn om de invoer van varkens of varkensvlees tegen te houden. Hij waarschuwt de lidstaten zich niet te laten verleiden tot eenzijdige afspraken met Rusland.

"Misschien zijn er tekenen dat Rusland van plan is zijn standpunt aan te passen, maar de Europese Unie moet als een blok optreden en alle pogingen om de Europese Unie te verdelen te weerstaan. We moeten ons niet laten beetnemen door Russische tactieken en als individuele lidstaten met Rusland gaan onderhandelen."

In de raad van landbouwministers heeft de Oostenrijkse landbouwminister Andrä Rupprechter uiteengezet dat de verlenging van de EU-maatregelen tegen Rusland elke hoop op een opening van de Russische markt voor Europees varkensvlees de grond heeft ingeboord. Varkensoprijzen zijn daardoor tot 12 procent gedaald. Ook in periodes waar normaal de prijs omhooggaat, werden prijsdalingen genoteerd, aldus Rupprechter.

Oostenrijk vraagt  samen met België en Polen om de markt voor varkensvlees nauwgezet te volgen en te kijken naar de mogelijkheden om het leed te verlichten, inclusief hernieuwde besprekingen met de Russen. Dat past in de lijn die de Europese koepel van landbouworganisaties en -coöperaties voorstaat. Copa Cogeca roept de Europese Commissie op de onderhandelingen te hervatten met Rusland over de ongegronde veterinaire maatregelen in verband met Afrikaanse varkenspest.

Laatste reacties

 • zon


  Ik hoop dat die onzin uit brussel snel stopt.

 • priems

  makkelijk praten met andermans opbengsten

 • Tearpoal

  Hij zou de colega commissarissen eens de oren moeten wassen. De reden voor de boycot slaat werkelijk nergens op.
  De EU moet zich ook niet voor de kar laten spannen door Amerika.
  Deze is simpelweg uit op oorlog met de Russen. En dan wel graag op EU grondgebied.

Of registreer je om te kunnen reageren.