Varkenshouderij

Nieuws

Zomerseizoen vertraagt aantal PED-besmettingen in VS

Sheffield - Door het aanbreken van het zomerseizoen en de bijbehorende hogere temperaturen, vertraagt het aantal PED-besmettingen in de VS.

Dit meldt ThePigsite. Al eerder bleek dat het virus niet bestand is tegen hogere temperaturen. Ondanks dat er elke dag nog nieuwe besmettingen bijkomen, is het aantal afgenomen. Ook tijdens afgelopen winter zijn er minder besmettingen gemeld dan in de winter van 2013.

In april 2013 werden de eerste gevallen van het PED-virus vastgesteld. In een jaar tijd verspreidde het virus zich over 33 van de 52 staten van Amerika. In 2014 dook ook nog het aan PED-verwante varkens-delta-coronavirus (SDCV) op, dat eveneens een grote impact had op de varkenssector. De bron van het virus in de VS is nog niet achterhaald, maar genetisch onderzoek liet zien dat het meer dan 99 procent gelijkenis vertoont met een PEDv-virus dat in 2011-2012 in China circuleerde. Dit virus is ook gevonden in varkens in Canada, Mexico, Colombia, Peru en Japan. De Amerikaanse organisatie van varkensproducenten (NPPC), gelooft dat de sector controle aan het krijgen is over de PED-uitbraken. NPPC-president en dierenarts Ron Prestage schrijft dit succes toe aan betere bioveiligheidsmaatregelen en reiniging van gebouwen en transportmiddelen, en aan de waarschijnlijkheid dat na de eerste blootstelling immuniteit wordt opgebouwd in de zeugen.

Of registreer je om te kunnen reageren.