VarkensNieuws

Vion Duitsland vraagt zwaardere varkens

Hilden – Het optimale aflevergewicht voor varkens bij Vion in Duitsland gaat per 22 juni 2 kilo omhoog.

Het kortingsvrije traject voor varkens geclassificeerd met het prikpistool (FOM) ligt voortaan tussen 86 en 105 kilo geslacht-gewicht. De verandering geldt voor Vion-slachterijen in het noorden en oosten van Duitsland, bevestigt Stephan Kruse, conceptmanager bij Vion.

Vanaf dezelfde datum gaat Vion bij de slachterijen in Zeven en Emstek over op AutoFOM III-classificering, inclusief een nieuw afrekenmodel (Maske). Ook het nieuwe afrekenmodel voor AutoFOM-classificatie stimuleert boeren hun varkens zwaarder af te leveren.

Verruiming

Volgens Vion reageren zij op het verzoek van leveranciers om het kortingsvrije traject te verruimen. De verruiming is naar boven gemaakt, omdat met de huidige voerprijs en marktomstandigheden lichter afleveren niet in zwang is onder boeren. Uit de aflevergewichten van Vion blijkt dat boeren sturen op vleesvarkens van 94 kilo geslacht-gewicht, of zwaarder. Beren rekent Vion alleen af volgens AutoFOM-classificatie. Het ligt volgens Vion-Duitsland niet in de bedoeling om binnenkort met een speciale maske te komen, alleen voor beren.

AutoFOM

De AutoFOM classificatie-III is nauwkeuriger dan de AutoFOM-techniek die voorheen werd gebruikt. De karkaskwaliteit wordt op veel meer punten vastgesteld met de nieuwe techniek. De verhouding tussen de varkens in Noord-Duitsland die worden afgerekend met AutoFOM en het prikpistool is ongeveer fifty-fifty, verklaart Vion.

Beheer
WP Admin