Varkenshouderij

Nieuws 2 reacties

Varkenshouders lauw over sanering

Sterksel - De varkenssector reageert terughoudend op ideeën om fosfaatruimte over te hevelen naar andere sectoren.

De varkenshouderij denkt wisselend over een eventuele uitwisseling van dier- of fosfaatrechten tussen sectoren. Dat bleek tijdens een seminar over de varkensmarkt, vorige week bij VIC Sterksel. Varkenshouder Marko van Asten vreest dat de varkenshouderij in Nederland bijna op het niveau van de glastuinbouw zit. "Misschien dat twee derde van de varkensbedrijven inmiddels onder water staat, doordat deze bedrijven niets meer waard zijn. In plaats van een koude sanering is het verstandig om te kijken of er in die gevallen nog wat mogelijk is."

Ruud Huirne, directeur Food en Agro Rabobank Nederland, heeft wel sympathie voor de ideeën, maar de blijvers moeten in zijn visie door en kunnen ontwikkelen. Hogere kosten passen hier niet in. "Het is unfair als het afgewenteld wordt op de blijvers." Vat hij samen. Ook Gé Backus, directeur van Agri&Food plaatst kanttekeningen. Hij ziet het fosfaatplafond überhaupt als een middel om te kanaliseren, en niet als beleidsmatig doel. "We moeten oppassen dat er voor de varkenshouderij geen onvoorziene en onverwachte gevolgen van komen."  Ook POV schaart zich daarom niet achter de ideeën. Marcel Thijssen: "We moeten eerst de strategie helder hebben. Tot die tijd zeggen wij nee."

Laatste reacties

  • porky 1


    nee lekker een koude sanering das veel beter  wat een verstand johny hogenkamps idee lijkt me beter

  • Tearpoal

    Ik kan me nauwelijks voorstellen dat de opbrengst van een varkensrecht(fosfaat) definancieringslast teniet doet. Voor veel varkenshouders blijft stoppen gelijk aan in de schulsanering rollen.
    Bij doorgaan blijft in elk geval de erfbetreder zijn marge houden, en dat is dan toch wel weer mooi.

Of registreer je om te kunnen reageren.