Varkenshouderij

Nieuws 2969 x bekeken 6 reacties

'Varkenshouderij reservoir voor Hepatitis E'

Den Haag – Varkens vormen mogelijk het reservoir voor het Hepatitis E-virus dat bij mensen wordt gevonden.

Dat schrijft minister Edith Schippers van volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer. Ook wilde zwijnen, herten, konijnen en paarden kunnen een reservoir zijn. Het is nog niet duidelijk hoe en vanuit welk reservoir mensen besmet raken. Uit onderzoek van RIVM blijkt dat het aantal besmettingen met Hepatitis E bij mensen is toegenomen. Het virus kan leverontsteking veroorzaken.

Varkensdierenartsen hebben vaker antistoffen tegen Hepatitis E dan de gemiddelde bevolking. Gegevens over varkenshouders zijn er niet. In het lopende gezondheidsonderzoek onder omwonenden van veebedrijven wordt ook Hepatitis E onderzocht.

Ongeveer de helft van de varkensbedrijven heeft een infectie met Hepatitis E gehad. De dieren worden hierbij niet ziek. Hoe mensen besmet raken wordt onderzocht door RIVM en CVI.

Laatste reacties

 • ahoornenborg


  wat een stemmingmakerij! Doe nu eerst eens gedegen onderzoek ipv te roepen 'een mogelijk reservoir' en dan ook nog 'wilde zwijnen, herten, konijnen en paarden kunnen een reservoir zijn' En welke dieren nog meer??? Maar de varkens staan wel bovenaan in de kop!!

 • Johnny Hogenkamp

  Precies Ard, ik dacht gelijk hetzelfde, dit is pers. In de kop kon je ook paarden of konijnen zetten en later 'ook varkens, enz.'. Het doel (bashen) lijkt echter alle middelen te heiligen.

 • Tussen wat voor beesten lopen ze in den haag ? 
  Die moet ze heel snel opruimen .
  Anders komt het niet goed 

 • joannes

  Bangmakerij verkoopt goed in de Politiek en de Media. En Bangmakerij met onzekerheden meer, want dan zijn er vele mogelijkheden waar men over kan speculeren. Voor de Politiek, volgens mij, een tactiek om niet over de armoede en de regels te informeren. Bevestigen dat je ergens mee bezig bent maar geen oplossingen. 

 • Jan van het Zand

  Het wordt tijd dat de Tweede Kamer wordt uitgedund. Ze zitten maar te niksen en van alles te verzinnen. Als het aantal verkiesbare zetels met de helft wordt teruggebracht naar 75 zetels, dan hebben ze wellicht hun dagtaak vol met een zinvolle besteding van hun tijd.

 • j.verstraten1

  de landbouw ligt onder het vergrootglas en varkens hebben we nogal wat meer dan paarden en konijnen. Dus dan kun je dit verwachten. Als je schrijft dat wilde herten hepatitis E dragen dan haalt het het nieuws niet eens.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.