Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

'Productie in Noordwest-Europa heeft grens bereikt'

Sterksel - De productie van varkensvlees heeft zijn grens bereikt in Noordwest-Europa. Dat is de mening van Ruud Huirne, directeur Food en Agro van Rabobank Nederland.

In Nederland is volgens hem nog een lichte groei van de productie mogelijk, terwijl landen als Denemarken en Frankrijk zullen inleveren. In tegenstelling tot Noordwest-Europa zal volgens Huirne de productie Oost-Europa groeien. "Ook Spanje is bezig met een comeback." Dat vertelde Huirne onlangs in een discussie over de varkensmarkt tijdens de Open Innovatiedagen in Sterksel.

Primaire varkenshouderij

Huirne ging ook in op de positie van de primaire varkenshouderij. Volgens hem zit de varkenshouder klem tussen de machtsblokken van de graanhandel enerzijds en de retail anderzijds. "Marktmacht is er niet. De varkenshouder is het punt waar het ketenverlies betaald wordt." Daarbij hebben Nederlandse boeren volgens Huirne te maken met hogere kosten door dierwelzijn. "Een echt gelijk speelveld is een illusie, maar het kan wel gelijker dan het nu is. Ik denk dat in de politiek vaak vergeten wordt dat er geen hek om Nederland staat, we hebben te maken met de wereldmarkt."

Handelsboycot

Ook wees Huirne op de nadelige gevolgen van de handelsboycot met Rusland. Huirne: "Rusland is een enorme klap. Was die markt er nog geweest dan had dat een groot verschil uitgemaakt voor de toekomst. Er ligt een rol voor de overheden om dat weer te regelen." Anderzijds constateert de bankier dat PED in Amerika en een gunstige wisselkoers het effect van de handelsboycot met Rusland in 2014 hebben verbloemd. Huirne ziet voor de toekomst een tweedeling bij Nederlandse varkensbedrijven die kiezen voor een bepaald concept, of juist gaan voor de kostprijs.

Eén reactie

  • agro1


    lieve huirne, hoe kan er een graanmachtsblok zijn, bij historisch lage graanprijzen???? geloof goed, dat je bij een bank in dienst bent. ik wens je oprecht proficiat.

Of registreer je om te kunnen reageren.