Varkenshouderij

Nieuws

PED kost zeugenbedrijf €10.000

Deventer - Een besmetting met de milde vorm van het PED-virus kostte een zeugenbedrijf €10.000, exclusief het extra werk dat gedaan moest worden. Dit blijkt uit cijfers die de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) kreeg van een besmet zeugenbedrijf.

Op het bedrijf zijn rond de tweehonderd zuigende biggen uitgevallen in een periode van drie weken. Daarnaast nog eens dertig tot veertig gespeende biggen. De biggen die het virus wel overleefden, zijn gemiddeld 1 tot 2 kilo lichter bij spenen dan normaal. Als vleesvarken zullen deze het dan ook aanzienlijk slechter doen, aldus de GD.

De schade bij vleesvarkensbedrijven schat de GD op ruim €4 per besmet varken. Bij vleesvarkens bestaat de schade uit het verknoeien van voer, ongeveer een week geen groei en verhoogde voerconversie. Uitval treedt niet op bij vleesvarkens.

Inmiddels zijn ruim veertig bedrijven besmet met de milde vorm van het PED-virus en komen er nog steeds nieuwe gevallen bij. Aandacht voor hygiëne rondom en in het bedrijf blijft nog steeds noodzakelijk stelt de GD.

Of registreer je om te kunnen reageren.