Varkenshouderij

Nieuws 9623 x bekeken 43 reacties

NVV stopt met noteringen

Barneveld - De leden van de noteringscommissie van de NVV hebben unaniem besloten hun taak per 1 oktober 2015 neer te leggen.

Dat meldt de NVV via een persbericht. Als reden wordt aangevoerd dat de NVV-notering oorspronkelijk is bedoeld als referentieprijs. In de markt wordt deze echter gebruikt als handelsprijs. Hierdoor is het volgens de NVV niet meer mogelijk te noteren op een manier die tegemoet komt aan de wensen van de leden. Het Landelijk Bestuur van de NVV ondersteunt dit besluit.

Protest

Met het afschaffen van de notering komt een einde aan een jarenlange twist binnen de organisatie. Verschillende vleesvarkenshouders hebben de afgelopen protest aangetekend tegen de manier waarop de notering tot stand kwam. Vleesvarkenshouders voelden zich tekort gedaan door de notering, die in hun ogen zorgt voor structureel te hoge biggenprijzen. Ook was er veel kritiek op het gebrek aan transparantie bij de totstandkoming van de referentieprijs. Naar aanleiding van deze kwestie zijn verschillende varkenshouders vertrokken bij de NVV. Twee varkenshouders zijn geroyeerd vanwege de manier waarop zij ageerden tegen de NVV-notering.

Laatste reacties

 • mali

  beter te laat dan nooit zullen we maar zeggen..

 • bert bert

  Varkenshouders moeten varkens kweken ,liefst zo goed koop mogelijk .
  Melkveehouders moeten melken ,zo goed koop mogelijk
  Aardappeltelers moeten zo veel mogelijk tonnen ,per ha .
  Dus supperboer spelen maar daarna ,Mogen ze niet meer beslissen ,alleen loon voor de beste boer .Liefst zo min mogelijk ,kunnen de grote afnemers ,ja er zijn er bijna geen meer ,voor ieder tak een en bijna een voor alle produkten ,
  Geen concurentie meer ,dus zwijgen ,ploeteren en werken en anders buiten 

 • big 1

  op naar de weser ems notering
  Tegenstanders van nvv notering zullen er ooit weer naar terug verlangen.

 • WT

  In de markt werd deze notering al wel 8 jaar als handelsnotering
  gebruikt. Wat helder dat ze 'hier nu ineens achter komen'
  NEE, hier is iets anders aan de hand.
  Het was ook geen agendapunt op landelijke bestuursvergadering.

  DUS heeft een machtig persoon de stekker eruit getrokken omdat
  ze zich vanaf het begin heeft geschaamd voor deze notering.

  Je zult zien dat vanaf nu alle huichelaars binnen deze club afdruipen,
  ze zaten puur voor eigengewin bij deze club.
  De NVV zal als een kaartenhuis in elkaar storten, let maar eens op.

 • YOMI


  Wat zullen de handelaren in hun vuistje lachen....Krijgen ze uiteindelijk toch nog hun zin. De NVV prijs was ze al langer een doorn in het oog.

  Hoe minder partijen de prijs kunnen bepalen, hoe slechter het voor de boeren is......

  Ik denk dat we er niet blij mee moeten zijn dat nog 'maar enkelen' het voor het zeggen hebben.

  En uiteraard is alles een kwestie van vraag en aanbod.....Maar net als goed vlees een goede prijs verdient mag en moet ook een goede big goed betaald worden....En vleesvarkenshouders die het liefst alleen maar zo min mogelijk betalen moeten anders misschien zelf maar hun biggen gaan fokken....

   

 • w v gemert


  Het is jammer dat deze notering verdwijnt, ik zie het als een collectief falen van de NVV na het afstoten van DGB. De werkgroep heeft besloten te stoppen ze hebben het goed geprobeert, en het LB heeft het besluit aanvaard/goedgekeurd. Waar gewerkt wordt worden fouten gemaakt die niet werken maken geen fouten. Ik persoonlijk vindt het jammer, er ligt nog veel werk dus LETS GO ONE .

 • chila


  Beter ten halve gekeerd dan ten hele verdwaald .

  De nvv is er voor ALLE verkenshouders !!!

  Ik ben nog steedss blij en trots om van deze club lid te mogen zijn .

 • Knorretjes

  Ook maar na de Weser Ems notering dan.. als er 1 ondoorzichtige prijsvorming is, is het de beursprijs. Deze schommelt veel te hard en dat hoort zich niet als er vaste mester-fokker relatie is. Hier deed de NVV het veel beter voor waarderen. Gelukkig doet de Weser Ems dat nog beter met minder schommelingen.

 • wimpy


  jammer, zijn we helemaal aan de handel overgeleverd ,maar goed dat de weser emst er nog is .

  Iets voor de dgb om het weer op te pakken ? zij hebben goed inzicht wat er betaald wordt  

 • Hogman1

  Is de zogenaamde 'Richtprijs' met wel of geen toeslag niks?
  De basisprijs wordt gebaseerd op een evenredige verdeling van winst of verlies tussen fokker en mester.
  Prijs is een vaststaand tabelletje en je hoeft geen prijzencommissie naar het hiernamaals te verwensen en wie weet komt er nog vrede tussen fokker en mester.

 • porky 1


  helemaal mee eens hogman

  we hebben elkaar nodig

 • John*

  topigs referentieprijs? fokmateriraal wordt er op af gerekend. waarom de biggen dan ook niet?

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Ad7

  op weser ems varieren de toeslagen ook in het jaar omdat de notering niet goed staat, hoezo 'vaste prijs'weinig schommelingen, daar heeft de handel ook zijn methoden voor. het zal altijd lastig blijven

 • PosthouwerBoerkamp

  Banken, vermeerderaars, enz lonken nu naar de Weser-EMS prijs. Jammer, maar dat zal hem níet worden voor de NL-varkenshouders, dat is ook niet de bedoeling van hen die nu die NVV-prijs bepalen. Afgelopen jaar hebben we gezien en gehoord wat de bedoeling wél is, maar of dát de oplossing is......... Lees eens onze Facebook pagina : Posthouwer-Boerkamp

 • Wim Toornstra


  Weser ems is prima,maar dan ook het toeslagen spelletje mee spelen. Bij de NL vermeerderaars kan de toeslag altijd alleen maar omhoog.

 • w v gemert


  WT heb jij nog vrienden met al die leugens van jouw ??????

 • Johnny Hogenkamp

  De tijd doet zijn werk, afschaffen komt op het juiste moment. Zelf hebben we vanaf het eerste moment verhandeld op NVV, maar nu al weer jaren op Weser Ems en dat gewoon op de binnenlandse markt. De Duitse collega's doen het prima met zowel de slachtvarkensnotering, de biggennotering en nu ook weer met Tierwohl, daar kunnen wij als Nederland maar beter bij aansluiten. Al wat we zelf door de jaren bedacht hebben en bedenken is nooit bestendig gebleken.

 • WT

  Willy, ik heb echte vrienden.

 • slutter

  De Nvv notering was er een van ongekende blamage,zelden vertoond,walgelijk machtsvertoon van vermeerderaars......De sukkels.   slappe reactie van Hogenkamp........en nu......Puin ruimen.  Geroyeerde leden..in ere herste........enz.enz.

 • leftturn

  heb het altijd vreemd gevonden dat een notering niet gewoon de markt weergeeft. geldt ook voor weser ems, er liggen goede biggen voor nul toeslag, in de winter daarentegen betaal je een forse toeslag. wat heeft een notering dan voor zin, kunnen we net zo goed jaarrond 40 euro afspreken en de ene periode 20 euro toeslag en als het in de zomer tegenzit 15 euro korting.
  welke notering je ook afspreekt, het gaat toch om de toeslag. en als de notering dan wel de markt weerspiegelt, is een toeslag een bonus voor aantal en kwaliteit. in plaats van een seizoensgebonden afspraak.

 • KGB

  door tierwohl is er in duitsland meer vraag naar duitse biggen.ik ben bang dat de duitse prijs wel eens te hoog kan worden  voor mesters die de tierwohltoeslagen niet beuren.

 • norbert79

  Dit is super nieuws!!! Eerlijkheid duurt het langst.

 • John*

  vermeerderaars willen gewoon een notering waar ze zelf ook invloed op hebben. dat zou ook moeten gelden voor de vleesvarkenshouders. SAMEN het prijsniveau vinden waarop alle dieren een plekje krijgen...

  handelaren kopen in het voorjaar voor dikke toeslagen de biggen en laten daarna de handelsnotering naar beneden vallen.. Zodat ze alle biggen makkelijk kunnen plaatsen bedrijven die niet opgelet hebben met de toeslagen zijn dan het haasje.

  Om kwaliteit te belonen zal er eerst een stevige basisnoteting en verantwoordelijkheidsbesef in de keten moeten komen.

 • hans veghel

  johnny wat krijg je dan op de weser ems dan hebben we een beetje een beeld wat het verschil is met de nvv prijs

 • Tearpoal

  Vreemde actie, als het geen agendapunt op de LB-vergadering zou  zijn gewest. Dat betekent dat regiovoorzitters en een regiobestuurslid een besluit nemen zonder vooroverleg in de regio. Enige uitleg over de gang van zaken lijkt me vanuit het secretariaat wel gewenst inclusief rehabilsatie van geroyeerde leden.

 • PosthouwerBoerkamp

  Klopt het, wat NVV-leden nu aangeven, dat de publicatie van de prijs achter de inlogcode, per onmiddellijk is gestopt ? Dat zou in beeld komen als je inlogt, maar dat zou dan tevens een 'dwangmiddel' zijn om een andere notering te gaan gebruiken. Ik had dat zelf nog niet gehoord, het lijkt mij ook niet reeel om dat op die manier te doen, want zou ogenblikkellijk veel verwarring geven.

 • piglet56


  het probleem van de nvv prys is dat deze prys 8 mnd goed is en 4 mnd gem 5 euro te hoog is wy zyn afhankelyk van export in de zomer periode gaan de biggen te slecht weg daarom moet de notering in deze periode wat verder door zakken dan blyven de nederlandse mesters ook de stallen beter vol houden de nvv kykt te veel naar de weser ems duitsland is n import land wy n export land

 • c.putten

  ik denk dat de voorzitter op deze vreemde manier van tweespalt binnen een vereniging ook niet meer verder wilde,nou kunnen de mesters ook weer met een normaal gevoel weer lid worden ,

 • John*


  De weser ems notering zal ook de leidende notering worden in nederland. Op die notering zijn ook geen extreme toeslagen nodig gewoon een notering waarvoor kwaliteitsbiggen gemaakt kunnen worden. In nederland komen de bigggenprijzen weer op zulk niveau dat de zeugen kaf krijgen te vreten, de biggen startvoer krijgen en de entingen mondjesmaat uitgevoerd worden. Dat heet het in balans brengen van de prijs/kwaliteits verhouding.. De bedrijven die dit doen blijven overeind. bedrijven die dat niet doen gaan failliet. Uitiendelijk stijgt de prijs weer voor de biggen maar of de kwaliteit dan meteen weer op peil is betwijfel ik.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • big 1

  Ik denk alleen dat de vleesvarkenshouders hun eigen glazen ingegooid hebben
  Er is geen een weldenkende fokker die op beurs zijn biggen afleverd.
  Dus weser ems

 • Hogman1

  PosthouwerBoerkamp de Nvv heeft 2,50 euro verlaagt ,was gewoon op de site te vinden.
  Maar kunt U als handelaar nou eens uitleggen waar het mis zit en wat te doen ?
  Met een opbrengst van 130 euro en de sterk stijgende graanprijzen op korte termijn is het mij nog niet duidelijk wie er nu eerst wordt gesaneerd ,plat gezegd wie gaat er eerder kapot de fokker of de mester.
  Met al dat intensieve gaat het wel erg hard. • bull


  wt ik reageer nooit op de boerderij site john is iemand anders  gr johnny bull

 • bull


  wt ik ben niet gefrusteerd ik verkoop geen biggen heb gesloten bedrijf

 • John*

  @ WT

  vorig jaar al gestart met verkopen op weser ems, bevalt super en aan aanrader voor alle netto biggenverkopers in Nederland.

 • c.putten

  nou ,wat zitten we dan te zeuren over nvv prijs ,zand erover en verder met echte belangenhartiging zoals megamestprobleem.

 • WT

  @bull 1400 zeugen om 8000vlv is lang niet gesloten.
  Je reageert wel erg snel nu

 • John*

  WT, heb je ook al is geprobeerd voer onder de marktprijs te krijgen bij de voerleverancier?

 • WT

  @ John, Wat heeft dat met de NVV biggenprijs te maken?
  Wel bij de les blijven John.
  Waar woon je trouwens? Ik kom uut Azem

 • varkenshouder1


  Wat wordt er betaald op Weser Ems voor grotere koppels?

 • bull


  wt het is wel makkelijk dat jij weet hoeveel varkens ik heb  zal wel weinig biggen per zeug hebben of een vleesvarkens stal bijgebouwd hebben biggen waren laatste jaren zo duur

 • Oké dan

Laad alle reacties (39)

Of registreer je om te kunnen reageren.