VarkensNieuws

Lodders roept op tot zelfbestuur

Heteren – “Het is een taak van de hele productieketen om de consument er van bewust te maken hoe duurzaam de Nederlandse varkenshouderij produceert.”

Dat zei VVD-Tweede Kamerlid Helma Lodders maandagavond tijdens de jaarvergadering van de NVV. Ze merkt daarbij op dat supermarkten wel met de mond belijden dat ze voor duurzaam gaan, maar in werkelijkheid vaak voor prijs kiezen. Als voorbeeld noemt ze dat naast traaggroeiende kip ook gangbaar geproduceerde kip in het schap ligt. Of het verwerken van goedkopere, Oekraïense eieren in producten.

Thema van de discussie op de jaarvergadering was ‘Kwaliteit heeft een prijs’. Nederland loopt voorop in zaken als milieu, dierenwelzijn en diergezondheid, betoogde Lodders. Zodra de verduurzaming verder gaat, hoort daar een meerprijs bij, vindt het Kamerlid. Ze stelt vast dat de consument geen benul heeft van wat de varkenshouderij doet aan duurzame productie. Lodders vindt het een rol van de hele keten om daar verandering in te brengen.

Tegelijk riep ze varkenshouders op zelf hun zaken te regelen en vooral niet de politiek vragen om oplossingen. “Doe dat niet”. Als voorbeeld hoe het niet moet, haalt ze de melkveewet aan. Lodders pleit voor een agenda die bepaald wordt door de varkenshouderij zelf. Door horen bestuurders bij die sterker dan ooit hun doelen nastreven. Lodders: “Het is toch gek dat Wakker Dier bepaalt hoe het er in uw bedrijf aan toe gaat.”

Beheer
WP Admin