Varkenshouderij

Nieuws 4 reacties

Lodders roept op tot zelfbestuur

Heteren - "Het is een taak van de hele productieketen om de consument er van bewust te maken hoe duurzaam de Nederlandse varkenshouderij produceert."

Dat zei VVD-Tweede Kamerlid Helma Lodders maandagavond tijdens de jaarvergadering van de NVV. Ze merkt daarbij op dat supermarkten wel met de mond belijden dat ze voor duurzaam gaan, maar in werkelijkheid vaak voor prijs kiezen. Als voorbeeld noemt ze dat naast traaggroeiende kip ook gangbaar geproduceerde kip in het schap ligt. Of het verwerken van goedkopere, Oekraïense eieren in producten.

Thema van de discussie op de jaarvergadering was 'Kwaliteit heeft een prijs'. Nederland loopt voorop in zaken als milieu, dierenwelzijn en diergezondheid, betoogde Lodders. Zodra de verduurzaming verder gaat, hoort daar een meerprijs bij, vindt het Kamerlid. Ze stelt vast dat de consument geen benul heeft van wat de varkenshouderij doet aan duurzame productie. Lodders vindt het een rol van de hele keten om daar verandering in te brengen.

Tegelijk riep ze varkenshouders op zelf hun zaken te regelen en vooral niet de politiek vragen om oplossingen. "Doe dat niet". Als voorbeeld hoe het niet moet, haalt ze de melkveewet aan. Lodders pleit voor een agenda die bepaald wordt door de varkenshouderij zelf. Door horen bestuurders bij die sterker dan ooit hun doelen nastreven. Lodders: "Het is toch gek dat Wakker Dier bepaalt hoe het er in uw bedrijf aan toe gaat."

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  bij mij bepaald wakker dier niks, wel de politiek die mij verplicht allerlei onzinnige diegen te doen waar niemand op zit te wachten, ik zou zeggen tegen alle mensen in de politiek ga ver op vakantie en kom nooit meer terug

 • priems

  enkele reis verweggiestan

 • Jan van het Zand

  Wakker Dier heeft heel goed gekeken naar Natuurmonumenten. Die organisatie heeft macht gekregen via de tv, de loterijen en heeft de overheid zo gek gekregen om daar geld aan uit te geven voor aankoop én beheer. De staatskas is voor € miljarden geplunderd en wordt nog steeds geplunderd. En de provincies spelen het monopoly spel mee.
  Middels mediamacht doet een heel kleine groepering mee met Wakker Dier. De overheid is wat wijzer geworden en laat de financiering van al die welzijnseisen over aan de investerende veehouderij. Lokkertjes als VAMIL en EIA en MIA doen de rest.
  De consument weet totaal niet wat er gebeurt, maar vind die plaatjes van mishandelde dieren niet leuk. Die kun je ook in elke straat maken van katten en honden en vissen en exotische dieren, maar dat is tegen de mediamacht van Wakker Dier.  Dat is de bijl aan de boom van Wakker Dier.

 • koestal

  Waarom bemoeit de politiek zich steeds met de landbouw ,laat dat dan ook maar wezen

Of registreer je om te kunnen reageren.