Varkenshouderij

Nieuws

Hygiëneprotocol PED voerleveranciers versoepeld

Doetinchem - De PED-maatregelenvoor voerleveranciers zijn versoepeld. Chauffeurs hoeven geen wegwerpoveralls meer te dragen en het desinfecteren van banden en de voerslag is niet meer nodig, aldus Ymte Yntema, manager Quality, Safety & Health bij Agrifirm Feed.

Dit advies kreeg Agrifirm na een overleg tussen de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) en een groep stakeholders over de status van de PED-uitbraak. Op het moment zijn ruim 40 bedrijven besmet met het virus en het aantal blijft nog oplopen. Opvallend is dat de maatregelen worden versoepeld. Volgens John Vonk, voorzitter van de vakgroep Gezondheidszorg Varken van dierenartsenkoepel KNMvD, ligt het grootste risico bij de aanvoer en afvoer van levende varkens en geeft voer leveren beduidend minder risico. Daarom heeft volgens Vonk de stuurgroep PED besloten een stap terug te doen in het protocol.

Bert de Lange, woordvoerder GD, zegt dat het niet zozeer om versoepeling gaat maar dat er is gezocht naar een meer praktische invulling. De Lange en Vonk roepen op alert te blijven en om de hygiënemaatregelen in acht te blijven nemen.

Het hygiëneprotocol voor voerleveranciers blijft dan ook bestaan: de chauffeur mag de stal niet in, de gebruikte hulpmiddelen(o.a. stofzak)  dienen te worden achtergelaten op het bedrijf en de voerslang en cabine moeten schoon zijn. Volgens Vonk is het aantal besmette bedrijven beperkt: "Als je de 40 besmette bedrijven afzet tegen het totaal aantal bedrijven in Nederland valt het mee. Ook tijdens de periode dat veel mest werd uitgereden zijn er geen explosief aantal besmettingen bijgekomen."

Of registreer je om te kunnen reageren.