Varkenshouderij

Nieuws

Groei Duitse slachtsector lijkt voorbij

Doetinchem - Aan de stormachtige groei van de Duitse slachtsector is een eind gekomen. In 2011 werden bijna 60 miljoen varkens geslacht in het land dat geldt als de motor van de Europese varkensvleesproductie. Sindsdien stabiliseren de slachtaantallen tussen de 58 en 60 miljoen per jaar.

Dat blijkt uit cijfers van het Statistisches Bundesamt. Reden van de stagnerende groei van de slachtsector is dat de varkenshouderij in Duitsland nauwelijks groeiruimte meer heeft. Enerzijds komt dit door regels op het gebied van emissies en stalbouw, anderzijds houden burgers nieuwbouwplannen tegen.

Daar komt bij dat in 2012 de regels voor ruimtelijke ordening zijn veranderd. In de bestemmingsplannen van sommige Landkreisen is geen ruimte gereserveerd voor de veehouderij. Wanneer wel ruimte voor de veehouderij is gereserveerd in het bestemmingsplan is dat vaak op plaatsen waar boeren niet willen bouwen.

Structuurverandering op hoog tempo

De structuurverandering in Duitse slachtbranche gaat wel in hoog tempo verder, verwacht de Duitse varkenshouderijorganisatie ISN. Met name marktleider Tönnies Fleisch en coöperatieve vleesverwerker Westfleisch groeien. Kleinere slachterijen, zoeken het in nichemarkten, stoppen of vallen ten prooi aan grote branchegenoten.

Onderlinge strijd om varkens

Albert Vernooij, analist vleessector van Rabobank, durft niet te zeggen dat de situatie op de Duitse varkensvleesmarkt slechter is voor de Nederlandse varkenshouder dan tien jaar geleden toen de vraag bleef groeien. Tussen slachterijen onderling is nog strijd om de varkens.

Lees meer in weekblad Boerderij die dinsdag 9 juni verschijnt

Of registreer je om te kunnen reageren.