VarkensNieuws

Draijer: China moet zich op familiebedrijf richten

Noordwijk – China kan door het verbeteren van de productiviteit in de varkenshouderij, grote winst behalen. Wanneer China naar eenzelfde productiviteit als Nederland gaat, heeft het land 54 miljoen ton veevoer minder per jaar nodig. Dat zei bestuursvoorzitter Wiebe Draijer van Rabobank tijdens de AgriVision-conferentie die Nutreco organiseert in Noordwijk. Hij adviseerde China ook de blik op het familiebedrijf te richten.

Draijer schetste tijdens zijn presentatie de precaire situatie waarin China zich bevindt. In China woont 20 procent van de wereldbevolking, aldus Draijer. Chinezen eten graag varkensvlees. De helft van de varkens die wereldwijd gehouden worden, leeft in China. Tegelijk heeft China maar 7 procent van het wereldwijde landbouwareaal. China leent zich volgens Draijer niet voor een grote sprong voorwaarts naar megabedrijven.

De gemiddelde Chinese boer heeft maar 0,7 hectare ter beschikking. In de VS is dat 184 hectare en in Nederland 28 hectare. Gezien de structuur kan China zich volgens Draijer het beste richten op het pad dat Nederland in de jaren 40 koos te bewandelen: het promoten van gewassen die per hectare veel opleveren, het importeren van laagwaardige grondstoffen en het stimuleren van familiebedrijven en de samenwerking tussen deze.

Als je impact wil hebben op de wereldwijde aanvoerketen, ligt de sleutel volgens Draijer in China. De vraag naar grondstoffen groeit en de importrekening voor landen als China groeit. Er zijn twee mogelijkheden. Oftewel men vertrouwt erop dat de productie per hectare van bijvoorbeeld mais groeit en probeert de eigen productie van grondstoffen te vergroten. Of men richt zich op de veehouderij zelf.

Het is duur en lastig voor China de eigen productie op te voeren. De kosten van kunstmest alleen maken dit scenario onaantrekkelijk. De productiviteit van de varkenshouderij in China laat te wensen over, aldus Draijer, en kan verbeteren. De voer-tot-vleesconversie ligt in China op 4,2. Dus er is 4,2 kilo voer nodig om een kilo vlees te produceren. In Nederland ligt de conversie op 3,5.

Het verschil zit hem in de expertise van boeren, die betere stallen gebruiken en hun bedrijf beter managen. China importeert jaarlijks circa 57 miljoen ton vlees. Keer 4,2 kom je dan op een jaarlijkse behoefte van 236 miljoen ton voer. Als China naar het Nederlandse productiviteitsniveau gaat, komt China op een behoefte van 182 miljoen ton. Met een Nederlands scenario kan men dus 13 miljoen ton varkensvlees meer produceren of 54 miljoen ton minder grondstoffen invoeren.

Beheer
WP Admin