Varkenshouderij

Nieuws 7 reacties

Draijer: China moet zich op familiebedrijf richten

Noordwijk – China kan door het verbeteren van de productiviteit in de varkenshouderij, grote winst behalen. Wanneer China naar eenzelfde productiviteit als Nederland gaat, heeft het land 54 miljoen ton veevoer minder per jaar nodig. Dat zei bestuursvoorzitter Wiebe Draijer van Rabobank tijdens de AgriVision-conferentie die Nutreco organiseert in Noordwijk. Hij adviseerde China ook de blik op het familiebedrijf te richten.

Draijer schetste tijdens zijn presentatie de precaire situatie waarin China zich bevindt. In China woont 20 procent van de wereldbevolking, aldus Draijer. Chinezen eten graag varkensvlees. De helft van de varkens die wereldwijd gehouden worden, leeft in China. Tegelijk heeft China maar 7 procent van het wereldwijde landbouwareaal. China leent zich volgens Draijer niet voor een grote sprong voorwaarts naar megabedrijven.

De gemiddelde Chinese boer heeft maar 0,7 hectare ter beschikking. In de VS is dat 184 hectare en in Nederland 28 hectare. Gezien de structuur kan China zich volgens Draijer het beste richten op het pad dat Nederland in de jaren 40 koos te bewandelen: het promoten van gewassen die per hectare veel opleveren, het importeren van laagwaardige grondstoffen en het stimuleren van familiebedrijven en de samenwerking tussen deze.

Als je impact wil hebben op de wereldwijde aanvoerketen, ligt de sleutel volgens Draijer in China. De vraag naar grondstoffen groeit en de importrekening voor landen als China groeit. Er zijn twee mogelijkheden. Oftewel men vertrouwt erop dat de productie per hectare van bijvoorbeeld mais groeit en probeert de eigen productie van grondstoffen te vergroten. Of men richt zich op de veehouderij zelf.

Het is duur en lastig voor China de eigen productie op te voeren. De kosten van kunstmest alleen maken dit scenario onaantrekkelijk. De productiviteit van de varkenshouderij in China laat te wensen over, aldus Draijer, en kan verbeteren. De voer-tot-vleesconversie ligt in China op 4,2. Dus er is 4,2 kilo voer nodig om een kilo vlees te produceren. In Nederland ligt de conversie op 3,5.

Het verschil zit hem in de expertise van boeren, die betere stallen gebruiken en hun bedrijf beter managen. China importeert jaarlijks circa 57 miljoen ton vlees. Keer 4,2 kom je dan op een jaarlijkse behoefte van 236 miljoen ton voer. Als China naar het Nederlandse productiviteitsniveau gaat, komt China op een behoefte van 182 miljoen ton. Met een Nederlands scenario kan men dus 13 miljoen ton varkensvlees meer produceren of 54 miljoen ton minder grondstoffen invoeren.

Laatste reacties

 • agratax2

  Het verhaal is duidelijk. Alleen China importeert geen grondstoffen, maar produceert ze zelf op andermans land. Hiermee omzeil je export beperkingen en eventuele financiele handelsbepekingen in het land waar je product groeit. Zelfs de arbeid neemt de Chinees mee naar elders. Volgens zeggen leven er vele duizenden Chinese gevangenen in buitenlandse werkkampen voor de productie van Chinese grondstoffen. Deze arbeiders kosten niet meer dan huisvesting en eten. Dit hadden ze thuis in de gevangenis ook nodig, dus ze zijn gratis personeel. Goedkoper kun je toch echt niet werken en hier denkt Rabo financiele verbetering in aan te brengen. Land Grabbing loont. dat toont de Chinees nu aan en dat hebben wij v.a. de Gouden Eeuw al laten zien. 

 • marco-vdb

  Duidelijke visie. Daar zullen de chinezen boodschap aan hebben. Dat ze nu bijna alle plagen van de wereld in China hun oorsprong hebben, doet er verder niet toe natuurlijk. De toekomst voor de chinezen zit in grote gesloten efficiente megabedrijven. De voerconversie komt vanzelf omlaag als het kennis niveau stijgt. De chinezen zitten overal en leren overal. Over 20 jaar komen ze ons vertellen hoe het moet. Zie de pluimveehouderij in Brazilie. Daar mogen Amerikaanse pluimveemanagers van grote intergraties nu op stage.

 • flyinghollander

  Inderdaad Marco,  zit nu zelf in china en zie alleen maar grote productie locaties komen. Hier zijn ze bezig met een samenwerking met de Russen, aangezien die een pot met geld klaar hebben staan om de landbouw verder te ontwikkelen. En er is nog veel ongebruikte grond in china die best omgezet kan worden naar productie grond.

 • alco1

  'ongebruikt land'noemen ze hier 'natuur', waar ze nog veel meer van willen hebben.

 • schoenmakers1

  je kunt dus op je klompen aanvoelen waar het de mensen in de toekomst goed gaan krijgen en waar we terug zullen moeten, hulde aan onze leiders, stelletje onbenullen

 • Jan Cees Bron

  Marco, mooi voorbeeld.

 • W Geverink

  Zal me niks verbazen dat de Chinezen grote industriele landbouwbedrijven gaan bouwen dicht bij het voer in Rusland en die runnen met hun eigen goedkope personeel. Het is ze een doorn in het oog dat er ook maar iemand geld aan hun verdiend. De Chinese overheid verstrekt veel subsidie om productie naar China toe te halen of om productie elders in Chinese handen te krijgen. 

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.