VarkensNieuws

Biggenstaartpremie Nedersaksen wordt een feit

Hannover – De Nedersaksische premie voor het intact laten van biggenstaarten wordt een feit, en wel per 1 juli. Dat heeft landbouwminister Christian Meyer meegedeeld.

Per vleesvarken met een niet-gecoupeerde staart komt €16,50 beschikbaar. Tevens voert Meyer een premie in als in de leghennenhouderij wordt afgezien van snavelkorten. Dan is de premie €1,70 per hen. In totaal is hiervoor een fonds van €28 miljoen gevormd. De middelen komen uit de pot voor het plattelandsontwikkelingsbeleid, dat mede door de EU gefinancierd wordt. Voor het premie-initiatief in de deelstaat Nedersaksen is overleg gevoerd met een reeks deskundigen en ook met de sector zelf.

Eerst was Meyer van plan niet alleen een premie in te voeren, maar ook om per eind 2016 het staartcouperen te verbieden. Dat gaat echter niet door. In plaats daarvan heeft de varkenshouderij (bij monde van de sectororganisatie ISN) zich bereid verklaard er alles aan te doen om op termijn het korten van de staarten te beëindigen. Daarvoor zal onderzoek worden gedaan.

Beheer
WP Admin