Varkenshouderij

Nieuws 11 reacties

Biggenstaartpremie Nedersaksen wordt een feit

Hannover - De Nedersaksische premie voor het intact laten van biggenstaarten wordt een feit, en wel per 1 juli. Dat heeft landbouwminister Christian Meyer meegedeeld.

Per vleesvarken met een niet-gecoupeerde staart komt €16,50 beschikbaar. Tevens voert Meyer een premie in als in de leghennenhouderij wordt afgezien van snavelkorten. Dan is de premie €1,70 per hen. In totaal is hiervoor een fonds van €28 miljoen gevormd. De middelen komen uit de pot voor het plattelandsontwikkelingsbeleid, dat mede door de EU gefinancierd wordt. Voor het premie-initiatief in de deelstaat Nedersaksen is overleg gevoerd met een reeks deskundigen en ook met de sector zelf.

Eerst was Meyer van plan niet alleen een premie in te voeren, maar ook om per eind 2016 het staartcouperen te verbieden. Dat gaat echter niet door. In plaats daarvan heeft de varkenshouderij (bij monde van de sectororganisatie ISN) zich bereid verklaard er alles aan te doen om op termijn het korten van de staarten te beëindigen. Daarvoor zal onderzoek worden gedaan.

Laatste reacties

 • John*

  de premie is een goeie basis om praktijkervaring op te doen en huisvestingssytemen te ontwikkelen die bijterij voorkomt

 • schoenmakers1

  komt weer niet uit de markt, hetzelfde als de premie op weidemelk, dus gewoon een politiiek speeltje, laat het dan de politiek ook uit eigen zak betalen

 • John*

  altijd beter dan concepten ontwikkelen waarvoor de boer moet investeren.. en maar moet zien of er markt is..

 • w v gemert


  De varkens waarvan de staart is afgebeten, dat dierenleed en medicijn gebruik wordt afgekocht met een premie.

  De premie is hoger dan de gemiddelde winst per vleesvarken, terwijl de burger er niet voor wil betalen. We leven soms in een absurde wereld met leiders die echt gestoord zijn het gezonde boeren verstand ontbreekt.

 • steenbok1

  Staart couperen IS dierwelzijn, ben alleen bang dat we dit nooit uitgelegd krijgen 

 • podolski


  'Heel goed in Nedersaksen. Belastingeld wordt oa andere gebruikt om de zwaksten te beschermen. (Ziekenhuizen, politie, ww) en nu ook de dieren die niets te zeggen hebben en geen kant uitkunnen. Prima!

 • w v gemert


  podolski, uit je reactie blijkt dat je niet gehinderd wordt door enige kennis van zaken. Bij lange staarten gaat het varken snel staart bijten  en bijna altijd niet meer te stoppen het varken moet inslapen ,krijgt infecties, moet behandeld worden met medicijnen,het lijdt teveel. Om dit te voorkomen wordt de staart een stukje ingekort, en volgens vele onderzoeken levert dat een beter dierwelzijn op gemiddeld. Een premie op lange staarten veroorzaakt gemiddeld dus een achteruitgang van dierwelzijn. Dat is ook de reden dat er geen verbod is of komt op het inkorten van de staarten. In volgorde van prioriteit van het beschikbare belasting  geld lijkt mij de kortingen in de zorg en bij de ernstig hulpbehoevende toch belangrijker te zijn dan een premie op lange staarten. Hopelijk ook voor jouw, voor mij wel. Continu onderzoek naar verbeteringen blijft noodzakelijk.

 • robert1

  w.v.gemert, als die premie 16,5 euro per varken is dan kun je de hokbezetting wel met 30 % verlagen. Dit icm afleidingsmateriaal en een vorm van strooisel kon het wel een goed gaan met het staartbijten. voor 16,5 euro /vlv kun je het wel eens proberen.  10 varkens/hok x 25 voerwinst = 250 of 7 x 41,5 is 290 euro/hok.
  Jud kunt dan zelfs naar 6 varkens per hok. Dan zit je bijna op de biologische norm.

 • Hogman1

  En Robert1 dan wordt het standaart en kan je naar die premie van 16,50 euro fluiten
  Nog even een keer uitrekenen met 6 varkens per hok
  Einde oefening en daar doelt die lachende man op met zijn groene achtergrond

 • John*

  @robert1, je kan beter rekenen met het saldo per m2 dan met voerwinst per m2. dan valt t nog gunstiger uit.

 • w v gemert


  Robert, de geschiedenis gaat zich herhalen. IKB kregen wij een toeslag voor ,al snel daarna werd het de standaard alleen  voor Nederland, duurzame soyo het zelfde laken en pak, 0,8 m2 per vleesvarken en er zijn er nog wel een paar. Ik wil niet op mijn bedrijf hebben dat straks 5 tot 10% van mijn varkens de staarten zijn aangebeten, ik ga niet zwichten voor het geld. ik ga dat nooit doen!!!!!! dat dagelijks aanzien van die aangebeten staarten kan ik niet tegen. Bij de biologosche varkenshouderij hebben ze het probleem al en worden de staarten meestal lang gelaten.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.