Varkenshouderij

Nieuws 18 reacties

Beursprijs plus 4 cent, Hilckmann twijfelt

Zoetermeer – De noteringscommissie van de beursprijs heeft de varkensnotering met 4 cent verhoogd naar €1,42 per kilo geslacht gewicht. Vleesconcern Hilckmann maakt zijn notering op een later tijdstip bekend.

Volgens Hilckmann is de vleesmarkt dermate ondoorzichtig op dit moment dat het vleesconcern zijn bekendmaking van de notering uitstelt tot later in de week. Afgelopen week stond de notering van Hilckmann op €1,41 per kilo.

De Duitse Vereinigungspreis en de Duitse slachterijen noteerden woensdag 3 cent hoger op €1,48 per kilo geslacht gewicht. Deze prijsverhoging vloeide voort uit een relatief krap aanbod aan slachtrijpe varkens in Duitsland.

Het gat van de Vereinigungspreis en de slachterijnoteringen ten opzichte van de internetveiling van de Duitse varkensbeurs slonk door de prijsverhoging van woensdag flink. Dat bleek echter van korte duur, want op vrijdag steeg het gemiddelde prijsniveau op de varkensveiling met 6 cent naar €1,57 per kilo.

Voor de biggen hebben de ontwikkelingen in de varkensmarkt nu tot gevolg dat de prijzen beginnen te stabiliseren. Dat bleek uiteindelijk afgelopen week al. Aan het begin van de week werd nog rekening gehouden met een prijsdaling van €1 per stuk, maar dat bleef uiteindelijk uit. Voor de komende week wordt vooralsnog van gelijkblijvende prijzen uitgegaan.

Voor de ontwikkeling in de varkens- en biggennoteringen in Boerderij op Maat klikt u op de volgende links;
Verwachte beursprijs voor biggen
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen
Beursprijs zeugen

Laatste reacties

 • varkenshouder1


  Hilckman zal meemoeten. Je kan niet levenslang onder de kostprijs in blijven kopen bij de boer.

 • boerkebrabant

  hilckman is volgens mij net zo ziek als vion, die gaat ook echt niet meer verhogen als hoogst noodzakelijk, die 2 slachthuizen moet maar eens een voorbeeld aan van rooi nemen, die durft tenminsten!

 • adriemulders


  wat durft 'tie dan?,die maakt woe-donderdag pas bekend wat ze willen geven,wel makkelijk natuurlijk.

 • Hogman1

  Over 2015 betaalt Hilckman 1.338 euro en van Rooy 1.339
  Van dat prijsverschil kan ik toch niet echt opgewonden raken

 • John*

  hilckmann heeft dit jaar iig al meerdere keren geprobeerd de prijs te zetten.

 • boerkebrabant

  de concurente van van rooi hebben dit jaar al verschillende keren hun prijs gecorrigeerd naar aan lijding van de verhoging op woensdag, en ik denk dat andere slachterije een varriabele toeslag hebben, en zo via de achterdeur toch met de prijs van van rooi mee kunnen, misschien is het wel niet zo slim van hilckman om op vrijdag en vion al op maandag de prijs bekent te maken, wacht maar eens op van rooi zou ik zeggen, kan je het meteen in een keer goed doen.
  ps onze grootse slachter heeft de laatste 10? jaar beina 18% van de varkens verloren aan hoofdzakelijk van rooi, ook hilckman heeft niet kunnen profiteren van de wantoestanden van vion, dat wil toch wel zeggen he?

 • Hogman1

  Het is maar waar je je lekker bij voelt.
  Varkens leveren en achteraf horen wat je mag beuren voor je varkens??
  Ik heb nog nooit in heel mijn leven een big kunnen kopen en achteraf mogen zeggen wat ik er voor wou betalen.
  Ook is het me nog nooit gelukt een auto ,blik verf en een pak melk op die manier te kunnen kopen.
  Vreemde handel is het toch geworden met die varkenshandel.
  Eigenlijk is het gewoon geen handel.

 • joannes

  @Hogman1 Handel is de aktie om vraag en aanbod in een prijs uit te drukken. Bij teveel aanbod, of beter, te weinig vraag kan je lage prijzen verwachten. Waarom zou een slachterij haar kosten en marge opgeven? De extra moeite om het vlees weg te krijgen moeten óók betaald worden. 

 • Hogman1

  @Joannes
  Handel is streven naar de hoogste pijs voor de verkoper en voor een inkoper de laagste prijs.
  Donderdag horen wat je varkens van afgelopen Maandag onbrengen is geen handel maar gewoon meegeven.
  Dat is dus onmacht of onkunde of vertrouwen of armoede.
  Grossiers gegeven nooit toe dat zij geld hebben kunnen verdienen.
  Sterker nog ,na de slachthakensanering zijn er zelfs vanuit het niets megagroot kunnen worden.
  Voorbeelden ten over toch?
  En wie slacht er varkens als ze er geen marge op kunnen halen ??
  Niet gek laten maken door dat slap gezwets van geen marge graag
  Een nieuw slachthuis van 75 miljoen bouwen en het oude pakhuis van pulsminus 12 jaar oud op nonactief stellen kan niet zonder marge?
  Althans bij mij niet 

 • joannes

  @Hogman1 alleen VION, de coöperatie, gaat tenonder aan lage varkens prijzen omdat ze de Marge moet delen met de Producenten, de eigenaren. (Voordat de banken alles geconfisqueerd hadden) Alle andere stellen hun installaties alleen ter beschikking, of bouwen alleen installaties, wanneer er een bedrijfs gezonde marge gerealiseerd kan worden. En de prijs is slechts het bedrag waar vraag en aanbod samenkomen. De overvoerde markt geeft alleen maar méér kans op marge, omdat alleen bij grote verschillen in vraag en aanbod de handel marges in kan brengen; hoe krachtiger de wind hoe harder de molens draaien. 

 • Hogman1

  @Joannes, marge is verkoop minus kosten minus inkoop
  Verkoop wordt gedicteerd door afnemers (supermarktconcerns) de kosten weet men voor 90% ,wat overblijft is inkoop.
  En aangezien wij onze installaties , gebouwen en arbeid ter beschikking stellen zonder dat we weten dat we een gezonde marge kunnen realiseren (dankzij onmacht , onkunde ,armoede of vertrouwen in de medemens) ,zijn we gewoon het sluitpostje van de vleessector.
  Als je als varkenshouder geen sluitpost wil wezen zal je toch moeten gaan voor een hogere opbrengstprijs en dat gaat niet door maar dom weg varkens mee te geven aan wie dan ook.
  Voor een supermarkt maakt het niets uit , die pakt altijd zijn marge wel ,immers bij een hogere inkoop verhoogt hij zijn verkoop
  Enigste probleem is dat zijn naaste concurent niet goedkoper zijn produkt aan biedt dan hij zelf.
  Misschien is de markt wel niet zo overvoerd dan dat ze ons willen doen geloven.
  Er blijven toch immers nooit geen varkens liggen die hun 'verjaardag'halen.

 • Hogman1

  vervolg
  Vion is schijndood dankzij mannetje van Doorn die met zijn Rendacvermogen van destijds last kreeg van hoogmoedswaanzin.
  Lto heeft zitten slapen of waren gewoon onkundig en ietwat teveel onder de indruk van Daan van Doorn.
  Vion moet afscheid nemen van het ozo chauvenistisch Duitsenland en daar hun activiteiten staken.
  Als ze met het ozo moderne Boxtel niet de kost kunnen verdienen is er wel echt wat mis ,kijkend wat je collega,s overhoop hebben gehaald de laatste 15 jaar

 • joannes

  @Hogman1, ik geef je helemaal gelijk met; aangezien wij onze installaties , gebouwen .............het sluitpostje van de vleessector! Met de kanttekening dat de gehele sector al sinds de 70tiger jaren op export omzetten, EU prijzen en productie capaciteit behoeften draaide. Doordat 1) geen varkensboer invloed maar ook inzicht heeft in de werkelijke vraag en bijbehorende prijzen en 2) de politieke de financiële wereld eigen belangen voor die van de varkensboeren zetten, is met goedkoop (geleend) geld de gehele sector gegijzeld. Met de extra NL kostenverhogende regelgeving die NL op zijn hoogst van exporterend naar zelfvoorzienend moet brengen is er zoveel overcapaciteit, dat die eerst tegen te lage prijzen moet uitwassen voordat er ooit weer verdient kan worden. Met verlengde terug verdienperiodes van 10 of meer jaren kan dat nog wel eens erg lang gaan duren. Ondertussen werkt de handel dit weg tegen (lage)prijzen met marges voor hun eigen onderhoud. Dat verklaart die investeringen van 75 miljoen!  

 • John*

  het produceren van een kg vlees duurt bijna een jaar..

  de vermeerderaar duwt op het gaspedaal

  de vleesvarkenshouder heeft het stuur vast

  de slachterij bediend t rempedaal

  zolang die 3 niet goed samen kunnen werken gaan we t als individuele spelers verliezen van de grote integraties die nu met een opmars bezig (spanje) Partijen die de de productie en afzet optimaal op elkaar af hebben gestemd.


 • priems

  stoppen is ook ondernemen wel zo leuk voor de mensen die door willen gaan

 • joannes

  Productie moet produceren waar in de markt behoefte aan is @John*! Met integratie vanuit de vraag gerekend en geredeneerd bereik je meer productie efficiëntie en kan teveel productie voorkomen worden.

 • John*


  @joannes, de eerst ketenregisseur die mij komt vertellen hoeveel biggen hij af wil nemen over 6 maanden moet nog opstaan, maar dat is wel naar het toe moet.. van productie denken naar rendements denken. Maar ook hiervoor geld dat je een concurerende kostprijs moet realiseren.

 • joannes

  Dat lukt je alleen wanneer je een bijzonder big kan produceren waar klanten exclusief naar gaan vragen en hopelijk betalen in een overvolle markt @John*! Desnoods in het begin onder de kostprijs. Alleen dan kan je met meerwaarde een klant binden in een markt met teveel aanbod. Dus maak een videotje hoe gelukkig, vrolijk en goedverzorgd je biggetjes met hun moeder en tantes leven om je te verbijzonderen van die donkere stallen die PvdD en andere de consument voorspiegelen zodat het donor geld aan vlees besteed wordt ipv laster campagnes!

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.